ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

La ministra de l'Interior d'Israel, Ayelet Shaked, ha anunciat que el país s'està preparant per a l'acollida de fins a 100.000 jueus d'Ucraïna i també de Rússia, a causa de la guerra. Serien jueus no estrictament refugiats sinó que, a causa de la conflictivitat bèl·lica o les turbulències econòmiques de l'antic espai soviètic, han optat per fer la denominada alià (la pujada, en al·lusió a l'ascens a Jerusalem) a Israel. Al marge d'això, Shaked ha anunciat també mesures per als 25.000 refugiats ucraïnesos - majoritàriament cristians ortodoxos- que s'han traslladat provisionalment en les últimes setmanes al país, i ha indicat que n'acceptaran 5.000 més amb una fórmula que denominen "respiració". Per cada refugiat que decideixi marxar, se'n podrà incorporar un altre per un període inicial de tres mesos amb un visat temporal. Aquests refugiats no han de pagar cap fiança i només han de signar un document abans d'iniciar el viatge, on es comprometen a abandonar Israel si acaba el conflicte militar a Ucraïna. Si passen els tres mesos i el conflicte no ha finalitzat, podran ampliar l'estada. Aquests permisos seran vàlids per aquests 25.000 ciutadans ucraïnesos que ja es troben a Israel i pels que hi arribin a partir d'ara. A banda d'aquestes mesures, el ministeri de l'Interior ha autoritzat els ciutadans israelians a convidar ucraïnesos a casa seva, amb el criteri d'un sol·licitant per família nuclear. Tindran prioritat per sol·licitar anar a Israel. El vídeo següent mostra com estava aquest migdia l'aeroport de Ben Gurion, en ple allau de refugiats.

 

Tot això passa quan l'exèrcit rus està preparant un atac imminent a Kíiv, la capital d'Ucraïna, en el que es prefigura com la batalla decisiva d'aquesta guerra, segons informa Euronews. La intel·ligència militar britànica ha confirmat aquesta possibilitat i diu que és qüestió d'hores, demà o a tot estirar diumenge. El ministeri de Defensa britànic ha apuntat a la mateixa direcció en el seu informe diari, amb un llenguatge extremadament prudent, a partir dels moviments que observen en les tropes russes. "És probable que Rússia estigui intentant reajustar i reposicionar les seves forces per una nova activitat ofensiva en els pròxims dies. Aquesta inclourà probablement operacions contra la capital, Kíiv", ha indicat. De fet, en les últimes hores s'han produït enfrontaments als afores de la ciutat, tant a l'esquerra com a la dreta del riu Dnièper, i a les 15 hores han començat a sonar sirenes a Kíiv. 

Aquesta possible ofensiva de l'exèrcit rus coincideix amb l'anunci del Kremlin que 16.000 voluntaris de Síria estan preparats per unir-se a Rússia en els combats a Ucraïna. Rússia ha participat en els últims anys en la guerra civil de Síria donant suport al president Baixar al-Àssad. Així ho ha anunciat el ministre de Defensa rus, Serguéi Shoigú, després que el president Putin ha aprovat avui el desplegament de "voluntaris" estrangers. Moscou va començar l'ofensiva d'Ucraïna amb soldats professionals, pensant en una guerra llampec, però en fracassar aquest intent, fa poc va decidir convocar soldats reclutes tot i que tenen pocs mesos d'entrenament militar. A això s'hi ha afegit ara la convocatòria de voluntaris sirians. Segons el Wall Street Journal, entre els sirians reclutats n'hi ha centenars que estan experimentats en la guerra urbana, per l'activitat que han fet en la seva guerra civil.

A la fotografia principal, la ministra d'Interior israeliana, Ayelet Shaked, en la rebuda de jueus d'Ucraïna | Ayelet Shaked