No està clar si Bielorússia atacarà Ucraïna participant en la guerra que el president rus, Vladímir Putin, va començar el passat 24 de febrer o si ho farà Rússia des de territori bielorús. El que sí que hi ha és temor i preparació per evitar el cop, sigui d'on sigui, i vingui d'on vingui. 
 

💥 Rússia dispara menys a Ucraïna? En alguns llocs la caiguda és del 75%
 

❌ Ha capturat Rússia la ciutat ucraïnesa de Soledar?
 

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat a l'exèrcit i forces de seguretat que estiguin "preparades tant a la frontera com en les regions" properes a Bielorússia enmig del temor que Rússia pugui posar en marxa un atac des del nord. 

Durant la visita de Zelenski a Lviv, aquest dimecres, ha aprofitat per reunir-se amb els seus principals assessors sobre la protecció fronterera d'Ucraïna i la situació actual de seguretat en les regions del nord-est d'Ucraïna. 

En particular, les parts "van discutir la situació operativa en la frontera amb la República de Bielorússia", segons un comunicat publicat per l'oficina del president d'Ucraïna. Zelenski ha estat informat sobre "la condició i l'enfortiment de les fortificacions a la frontera, així com el suport material dels guàrdies fronterers i militars a les regions frontereres amb Bielorússia". 

"Entenem que, a banda de les declaracions poderoses, no veiem res poderós allà, però hem d'estar llestos tant a la frontera com a les regions". Les forces de Kíiv s'estan entrenant actualment per a l'amenaça d'un nou assalt en un nou front al nord.

En aquest sentit, Ucraïna tem que Rússia pugui acumular forces en el territori del seu aliat bielorús abans d'atacar al nord-est o fins i tot intentar avançar cap a Kíiv, com ho va fer quan va envair el passat mes de febrer. 

En reobrir un front al nord, Rússia estendria les forces de Kíiv, que s'han concentrat durant mesos en les batalles que s'estan duent a terme a l'est i al sud, obligant-la a desviar tropes cap al nord. 

En una pista sobre el tipus d'atac que Ucraïna pugui enfrontar des de Bielorússia, les tropes de Kíiv van practicar el dimecres la guerra urbana, disparant rifles d'assalt, conduint vehicles blindats i alliberant ostatges. 

La intel·ligència britànica creu que Bielorússia no atacarà Ucraïna

Per altra banda, però, la intel·ligència britànica descarta que es produeixin atacs russos des de Bielorússia, i de cara al futur els considera "improbables", al contrari de les especulacions que havia causat la recent reubicació d'helicòpters militars i l'estacionament de tropes russes a Bielorússia. Segons el ministeri de Defensa britànic, es tracta en realitat d'un entrenament, i no són preparatius per a una ofensiva.

Segons la intel·ligència britànica, amb el rerefons de la guerra d'Ucraïna, Bielorússia vol efectuar una maniobra aèria de dues setmanes amb les forces armades russes a partir de mitjans de gener, en concret des del 16 de gener a l'1 de febrer del 2023. Tots dos països ja van formar un grup de treball conjunt a la tardor, oficialment per protegir les fronteres exteriors de la unió entre ambdós països. 

Malgrat tot, hi ha cert nerviosisme en la comunitat internacional, ja que Putin va visitar fa uns dies la capital bielorussa, Minsk, i no ho feia des del 2019. A més, també en els últims dies s'ha reunit força amb el seu homòleg bielorús, Alexandr Lukaixenko. En aquest sentit, Occident creu que Putin podria estar pressionant Bielorússia perquè entrés en joc en la guerra d'Ucraïna. De moment, però, Kíiv es prepara. 

 

Imatge principal: el president ucraïnès, Volodímir Zelenski / Efe