No hi ha descans. Rússia i Bielorússia han ampliat els seus exercicis conjunts d'entrenament militar, segons ha dit el mateix canal de televisió de defensa bielorús. En aquest sentit, continua la preocupació que Moscou estigui pressionant Minsk perquè entri en joc en la guerra d'Ucraïna. 

Els dos països haurien afegit armes, soldats i equip especialitzat en aquest tipus d'exercicis. Tots dos exèrcits estaven realitzant simulacres basats en l'experiència russa a Ucraïna, segons hauria informat Reuters. Els canals no oficials de Telegram que segueixen l'activitat militar a Bielorússia han informat que entre 1.400 i 1.600 soldats russos han arribat aquest diumenge a la ciutat de Vitebsk, al nord-est del país. Reuters ha dit, però, que no tenia capacitat per verificar aquesta informació. 

Un alto el foc no respectat

L'alto el foc que va decretar unilateralment Rússia per les celebracions del Nadal ortodox amb prou feines s'han respectat i haurien acabat aquest mateix diumenge. Malgrat la suposada interrupció, s'han registrat combats i morts de civils durant aquest període. En les últimes hores, quan se suposava que Rússia havia de contenir el foc, almenys dues persones haurien mort pels bombardejos. Una al nord de Khàrkiv i l'altra a Soledar, a l'est del Donetsk, segons han dit funcionaris ucraïnesos. 

Moscou, per altra banda, ha informat aquest diumenge sense proves, que havia matat 600 soldats ucraïnesos en un atac a la ciutat oriental de Kramatorsk, prop de la línia de Bakhmut, com a venjança per un atac d'Ucraïna el dia d'Any Nou, que va matar centenars de combatents russos a la ciutat de Makiivka. Ucraïna va desestimar l'afirmació com a propaganda i els reporters de Reuters que van visitar la zona van dir que no hi havia signes evidents de víctimes. 

Les temperatures a la nit estan caient per sota del punt de congelació a Ucraïna. Fet que podria aplanar més el terreny per propiciar combats més intensos a mesura que sigui més fàcil moure la maquinària que s'havia quedat atrapada per la tardor. 

Les probabilitats que Bielorússia s'uneixi a la guerra d'Ucraïna

En aquest sentit, augmentaran els temors i preocupacions d'un nou impuls militars des del nord. Alexandr Lukaixenko, president bielorús, ha dit que no s'unirà a la guerra, però el seu territori s'ha fet servir com a plataforma per arribar a Kíiv l'any passat. Les autoritats ucraïneses estan convençudes que encara es fa servir el territori com a base per a atacs amb drons i míssils. 

A finals de desembre, el president rus, Vladímir Putin, va visitar a la capital bielorussa, un desplaçament que no es produïa des del 2019. La trobada, però, no era pas excepcional, ja que Lukaixenko i Putin es troben sovint. Malgrat això, normalment les reunions tenen lloc més a prop de Moscou. Aquest viatge va encendre les alarmes sobre el temor que Putin pogués estar pressionant al seu homòleg per participar en la guerra. 

La intel·ligència militar d'Ucraïna ha afirmat que Rússia ordenarà la mobilització de fins a 500.000 reclutes el mes de gener, a més dels que ja va convocar el mes d'octubre. Putin no sembla que tingui intenció de posar punt final a la guerra. Ucraïna creu que Rússia tornarà a atacar Ucraïna des de Bielorússia. Malgrat això, un atac des de Bielorússia sembla improbable. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, parla per telèfon des d'un despatx del Kremlin / Efe