El foc d'artilleria de Rússia a Ucraïna s'ha reduït dràsticament, des del seu màxim durant la guerra. En alguns punts, aquest descens ha estat del 75%, segons funcionaris dels Estats Units i també ucraïnesos. La caiguda dels bombardejos és una prova més de la posició cada vegada més dèbil de Rússia al camp de batalla gairebé un any després de la seva invasió, haurien dit aquests mateixos funcionaris a la CNN. Ara bé, els mateixos funcionaris no han donat una explicació clara de què hi ha darrere d'aquesta disminució d'artilleria. 

Què fa Vladímir Putin?

En aquest context d'hores baixes de Rússia a Ucraïna, el president rus, Vladímir Putin, aparentment està intentant apuntalar el suport polític intern, segons creuen els funcionaris d'intel·ligència dels Estats Units, per a una guerra que inicialment s'havia descrit, en territori rus, com una "operació militar especial".

Funcionaris ucraïnesos pensen que l'alto el foc de 36 hores que va ordenar Putin a Ucraïna la setmana passada per permetre la celebració del Nadal ortodox va ser un intent de complaure a l'extensa població cristiana de Rússia i també una oportunitat perquè Putin pogués culpar als ucraïnesos de trencar-los i pintar-los com a “dolents”.

vladimir putin efe (3)
Vladímir Putin, president rus, parlant per telèfon / Efe

Gran part de l'oposició interna que Putin i els seus generals s'estan enfrontant per l'enfocament de la guerra ve d'un dels aliats més propers del líder rus: Ievgeni Prigozhin, el cap de l'organització mercenària Grup WagnerPrigozhin s'ha queixat que el Ministeri de Defensa rus ha espatllat l'esforç bèl·lic i que se li ha de donar més equip, autoritat i autonomia al Grup Wagner per dur a terme les operacions a Ucraïna. Malgrat les demandes, cal ressaltar que el Grup Wagner ha perdut a milers de combatents a Ucraïna en els últims mesos, segons un funcionari dels EUA. 

Rússia va patir un altre revés a principis d'aquest mes quan les forces ucraïneses van atacar un dipòsit d'armes a Makiivka, a l'est d'Ucraïna, destruint més subministraments russos i matant desenes de soldats russos allotjats a la vora. L'atac també va plantejar dubtes entre destacats militars russos sobre la competència bàsica dels alts comandaments militars russos, que aparentment havien decidit albergar centenars de tropes russes juntament amb un objectiu ucraïnès evident.

Munició de fa 40 anys

Fins ara, les preguntes sobre l'arsenal d'armes de Rússia s'han centrat principalment en les municions guiades de precisió, com ara míssils de creuer i míssils balístics. Però els funcionaris nord-americans han dit que la taxa de foc d'artilleria dràsticament reduïda pot indicar que la batalla prolongada i brutal també ha tingut un efecte significatiu en el subministrament d'armes convencionals de Rússia.

El mes passat, un alt funcionari militar dels EUA va dir que Rússia ha hagut de recórrer a projectils d'artilleria de 40 anys d'antiguitat a mesura que disminuïa el subministrament de noves municions. Per als Estats Units, l'ús de municions degradades, així com l'acostament del Kremlin a països com Corea del Nord i l'Iran, va ser un senyal de la disminució de les existències d'armament de Rússia.

El racionament de municions i la menor cadència de foc sembla una desviació de la doctrina militar russa, que tradicionalment exigeix l'intens bombardeig d'una àrea objectiu amb foc massiu d'artilleria i coets, destaca la mateixa CNN. Aquesta estratègia es va desenvolupar a ciutats com Mariúpol i Melitopol quan les forces russes van utilitzar els atacs de càstig per impulsar avenços lents i brutals a Ucraïna.

Els funcionaris van dir que el canvi d'estratègia podria ser obra del comandant del teatre rus recentment instal·lat, el general Serguei Surovikin, a qui els Estats Units creuen que són més competents que els seus predecessors. Ucraïna, per altra banda, no ha tingut més remei que racionar les seves municions des del començament de la guerra.

Rússia ha aconseguit fer-se amb Soledar?

Aquest dimecres, algunes informacions assenyalen que les tropes russes podrien haver aconseguit fer-se amb la ciutat ucraïnesa de Soledar. Així ho ha afirmat el cap del Grup Wagner. Això, si finalment es confirmés, marcaria el primer èxit de les tropes russes des de l'estiu en camp de batalla. "Les unitats de Wagner han pres tot el territori de Soledar", ha exposat en un missatge de Telegram. Soledar és força famós per les mines de sal i té un valor simbòlic, militar i comercial per a Rússia. 

Ara bé, les xarxes socials no s'acaben de creure que Soledar hagi caigut en mans de Rússia. I ja han començat a circular captures, imatges i "proves" per intentar demostrar o desmentir les paraules del cap de l'organització mercenària. Caldrà esperar per validar o confirmar les sospites. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, en una trobada amb un dels seus ministres / Efe