La defensa de Bakhmut per part d'Ucraïna està provocant grans pèrdues a les forces russes, preparant l'escenari per a una futura contraofensiva ucraïnesa, segons l'última actualització de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra. El desgast que han experimentat les tropes russes i l'estancament de les ofensives en altres llocs podria significar que "l'exèrcit rus probablement tindrà dificultats per mantenir qualsevol operació ofensiva posterior durant alguns mesos", segons constata el mateix grup d'experts. 

L'ISW diu que "les quantitats significatives" de personal mobilitzat prop de Vuhledar i en altres operacions suggereixen "que les forces russes segurament no tenen capacitat per reforçar encara més l'àrea de Bakhmut significativament sense retirar les forces d'una àrea més pròxima al front a causa de les reserves sense explotar". 

Fins i tot si l'exèrcit rus aconsegueix capturar Bakhmut, l'Institut exposa que probablement no podria capitalitzar aquesta victòria i, combinat amb l'"ofensiva russa estancada" a Lugansk, les circumstàncies "probablement establiran condicions sòlides per a una futura contraofensiva ucraïnesa". 

Rússia no avança com voldria

És probable que el fet que Rússia no avanci d'acord amb els terminis establerts provoqui una creixent frustració entre els partidaris més ferms de la guerra, segons destaca el mateix institut. En aquest sentit, l'organització destaca que la dura campanya per capturar Bakhmut ha obligat a canviar les expectatives més conservadores per a l'avançament de les tropes russes informades durant "nou mesos d''avançaments russos lents i altament desgastant a Bakhmut'".

Malgrat les expectatives, l'institut diu que el cost de prendre Bakhmut i detenir les tropes en altres punts "suggereix que la campanya russa per capturar Donetsk seria un esforç d'un any".

"Les forces russes actualment no tenen la mà d'obra i l'equip necessaris per sostenir operacions ofensives a gran escala per a una ofensiva renovada cap a Kramatorsk i Slovyansk, i encara menys per a una campanya d'anys per capturar tota la regió de Donetsk. Les ofensives russes significatives al voltant de Vuhledar o a qualsevol altre lloc a l'oest de Donetsk també són molt dubtoses", destaca aquest mateix informe.

"Rússia haurà de mobilitzar considerablement més personal i transformar fonamentalment la seva indústria militar per poder donar suport a aquestes operacions. És probable que el continu fracàs de les forces armades russes per aconseguir una victòria decisiva a la regió de Donetsk provoqui una creixent ira de la comunitat ultranacionalista a favor de la guerra de Rússia", conclou.

Tancs russos de 60 anys

Davant d'aquestes dificultats, s'espera que les tropes russes siguin reforçades. Ara bé, aquests reforços venen de la mà de tancs T-62, de fabricació soviètica que es van desplegar per primera vegada el 1954 per compensar les pèrdues en combat, segons ha destacat el Ministeri de Defensa del Regne Unit. 

En la seva última actualització, el ministeri diu que hi ha una possibilitat "realista" que els tancs de 60 anys se subministrin a unitats, inclòs el 1r exèrcit de Tancs de la Guàrdia, que s'esperava que rebés la pròxima generació T-14 Armata, tancs del 2021.

 

Imatge principal: Bakhmut / Efe