La batalla per Bakhmut ha estat la més mortífera de la guerra i ha provocat la fugida de desenes de milers de persones. La ciutat a la regió del Donbass tenia una població estimada abans de la guerra de prop de 70.000 habitants. Les autoritats ucraïneses calculen que, com a mínim, almenys 4.000 civils, incloent-hi 38 nens, encara estaven atrapats a Bakhmut.

L'Institut per a l'Estudi de la Guerra ha dit dimarts que la defensa de Bakhmut per part d'Ucraïna està obligant Rússia a participar en una costosa batalla per una ciutat que "no és intrínsecament important des del punt de vista operatiu o estratègic". 

El grup de mercenaris Wagner de Rússia diu que ha pres el control total de la part oriental de Bakhmut. Així ho ha dit aquest mateix dimecres el fundador de l'organització Ievgeni Prigozhin. "Unitats de la companyia militar privada Wagner han pres el control de la part oriental de Bakhmut", segons ha dit Prigozhin en una nota de veu per Telegram. "Tot el que queda a l'est del riu Bakhmutka està completament sota control del grup Wagner", ha dit. 

Dimarts, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha advertit en una entrevista amb la CNN que seria un "camí obert" perquè les tropes russes capturin ciutats a Ucraïna, en cas que prenguin el control de Bakhmut. "Això és tàctic per a nosaltres, entenem que després de Bakhmut, podrien anar més enllà", ha dit el president d'Ucraïna. Prigozhin ha emès reclams d'èxit prematur abans, segons informa Reuters. Diversos mitjans internacionals, però, constaten que no han pogut verificar la informació que s'ha difós al canal de Telegram.

Zelenski no vol abandonar Bakhmut

Zelenski ha exposat aquesta setmana que es compromet a defensar Bakhmut, tot i els rumors de retirada. Des de fa dies, s'ha instal·lat una incertesa al voltant de la ciutat ucraïnesa sobre els possibles rumors que, finalment, les tropes del país, acabin abandonant, després de nou mesos d'assalt continuat per part de les tropes russes.

Durant el discurs d'aquest dilluns a la nit, però, Zelenski ha volgut esvair dubtes. Així, ha dit que havia reunit generals d'alt rang i els havia instat a continuar amb la defensa de la ciutat, "Li he dit al cap de l'estat major que trobés les forces apropiades per ajudar l'exèrcit a Bakhmut. No hi ha cap part d'Ucraïna que es pugui abandonar".

En aquest sentit, després d'unes reunions amb el president ucraïnès, Valerii Zaluzhnii, comandant en cap de les forces armades, i Oleksandr Sirskii, comandant de les forces terrestres d'Ucraïna, "es van pronunciar a favor de continuar amb l'operació defensiva i enfortir encara més les posicions ucraïneses a Bakhmut", ha dit l'oficina de Zelenski. 

Bakhmut, ciutat destrossada

La defensa de Bakhmut per part d'Ucraïna està provocant grans pèrdues a les forces russes, preparant l'escenari per a una futura contraofensiva ucraïnesa, segons l'última actualització de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra. El desgast que han experimentat les tropes russes i l'estancament de les ofensives en altres llocs podria significar que "l'exèrcit rus probablement tindrà dificultats per mantenir qualsevol operació ofensiva posterior durant alguns mesos", segons constata el mateix grup d'experts. 

 

Imatge principal: ciutat de Vuhledar, a l'est d'Ucraïna / Efe