El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, es compromet a defensar Bakhmut, tot i els rumors de retirada. Des de fa dies, s'ha instal·lat una incertesa al voltant de la ciutat ucraïnesa sobre els possibles rumors que, finalment, les tropes del país, acabin abandonant, després de nou mesos d'assalt continuat per part de les tropes russes.

Durant el discurs d'aquest dilluns a la nit, però, Zelenski ha volgut esvair dubtes. Zelenski ha dit que havia reunit generals d'alt rang i els havia instat a continuar amb la defensa de la ciutat, "Li he dit al cap de l'estat major que trobés les forces apropiades per ajudar l'exèrcit a Bakhmut. No hi ha cap part d'Ucraïna que es pugui abandonar".

En aquest sentit, després d'unes reunions amb Zelenski, Valerii Zaluzhnii, comandant en cap de les forces armades, i Oleksandr Sirskii, comandant de les forces terrestres d'Ucraïna, "es van pronunciar a favor de continuar amb l'operació defensiva i enfortir encara més les posicions ucraïneses a Bakhmut", ha dit l'oficina de Zelenski. 

Bakhmut, epicentre de grans combats

La defensa de Bakhmut per part d'Ucraïna està provocant grans pèrdues a les forces russes, preparant l'escenari per a una futura contraofensiva ucraïnesa, segons l'última actualització de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra. El desgast que han experimentat les tropes russes i l'estancament de les ofensives en altres llocs podria significar que "l'exèrcit rus probablement tindrà dificultats per mantenir qualsevol operació ofensiva posterior durant alguns mesos", segons constata el mateix grup d'experts. 

L'ISW diu que "les quantitats significatives" de personal mobilitzat prop de Vuhledar i en altres operacions suggereixen "que les forces russes segurament no tenen capacitat per reforçar encara més l'àrea de Bakhmut significativament sense retirar les forces d'una àrea més pròxima al front a causa de les reserves sense explotar". 

Fins i tot si l'exèrcit rus aconsegueix capturar Bakhmut, l'Institut exposa que probablement no podria capitalitzar aquesta victòria i, combinat amb l'"ofensiva russa estancada" a Lugansk, les circumstàncies "probablement establiran condicions sòlides per a una futura contraofensiva ucraïnesa". 

Una ciutat destrossada

Bakhmut, actual epicentre de durs combats entre l'exèrcit ucraïnès i el rus, es troba només a dues hores i mitja en cotxe, concretament a 124 quilòmetres de distància de la ciutat fantasma de Màrinka. Les imatges que arriben de la ciutat, també mostren edificis derruïts i una ciutat destrossada. Després de més de 7 mesos d'intensos combats a la ciutat, podria disputar-se una batalla final per una ciutat que un dia va ser epicentre industrial i avui són edificis castigats per bombes i míssils. Les tropes ucraïneses estan convidant a les poques famílies que es resisteixen a marxar a abandonar la ciutat. 

La violència incessant que ha patit Bakhmut les últimes setmanes, després de mesos d'esforços russos per capturar la ciutat, només s'ha intensificat els últims dies quan les tropes russes i també el grup de mercenaris Wagner ha intentat per tots els mitjans possibles encerclar la ciutat. 

 

Imatge principal: el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en una roda de premsa des de Lviv / Efe