El 8 de març, el Dia Internacional de la Dona, té com a objectiu reconèixer la igualtat de les dones. Té una llarga tradició als països de l'est d'Europa i a tota l'antiga Unió Soviètica, on els homes sovint marquen el dia comprant flors o regals per a dones. A Ucraïna ja és el segon any que aquest dia es viu en guerra. En un context com l'actual, després de més d'un any de batalles i combats intensos, no se celebra a tot arreu del territori de la mateixa manera. Anna Nazarenko va fer de voluntària ja durant la guerra del 2014, quan els combats i les batalles estaven centrats, fonamentalment, a la regió de Donetsk. "Anava a diferents hospitals i estava amb soldats. Els donava menjar i parlava amb ells", explica en conversa amb ElNacional.cat. "Vaig conèixer el meu marit en aquestes condicions. El van ferir prop de Donetsk. Abans de la guerra, ell vivia allà i després de l'ocupació va decidir allistar-se a l'exèrcit per defensar la seva ciutat". 

🟣 Vaga del 8 de març, DIRECTE | Manifestació a Barcelona i totes les mobilitzacions

El 24 de febrer de l'any passat tot va canviar. "Va decidir allistar-se de nou per protegir Ucraïna. El mes de març, el van tornar a ferir prop de Kíiv. L'han tractat gairebé durant un any. La part positiva és que ens van casar aquest estiu. Ara bé, aquest mes ha tornat a anar a la guerra". En aquest sentit, destaca que té molts amics que han fet exactament el mateix. "Molts amics meus estan fent igual, s'apunten a l'exèrcit per defensar el país". 

L'Anna, que també feia de voluntària, explica que el mes de març del 2022 estava a Polònia i va començar a ajudar al seu marit Iegor i companys. "Vaig portar diferents coses de Polònia, com per exemple, sacs de dormir, uniformes militars, bosses militars i altres". No s'hi va quedar gaire. "A l'abril, vaig tornar a Kíiv i vaig deixar el voluntariat perquè em vaig centrar a ajudar al meu marit, que havia estat ferit de nou".

El marit, de voluntari a Bakhmut

Preguntem per les lesions del seu marit. "El van ferir d'una cama el 2014 i l'os va quedar afectat. El 2022, el van tornar a ferir amb un vehicle de combat. L'os no va quedar afectat, però ha perdut part del teixit de la cama. La recuperació ha estat molt llarga, més de 10 operacions i gairebé un any de rehabilitació. Per sort ara està bé, i ha estat possible salvar-li les dues cames, però té limitacions de mobilitat". Malgrat això, no ha estat obstacle per impedir que torni als combats. De fet, actualment, està en algun punt de Bakhmut. "Estic preocupada, clar, que el meu marit sigui a la guerra i hagi tornat a marxar. Sobretot ara, que la seva salut ha empitjorat. Però és la seva decisió d'anar de nou a la guerra, i la respecto", detalla. 

"És molt normal ara a Ucraïna convertir-se en voluntari. De qualsevol mena. Jo m'hi vaig apuntar de nou perquè ja vaig ser-hi durant la revolució del 2013 i, des de llavors, la meva vida ha estat una mica de cap per avall". Li preguntem per la igualtat entre voluntaris homes i dones i també per a l'exèrcit. "És difícil per a mi respondre aquesta pregunta. En la meva opinió no hi veig cap diferència, ara mateix". I és que els esforços estan centrats en altres coses durant la guerra. 

"Ara mateix no soc voluntària. Tot i això, puc dir-te que hi ha moltes feines per fer i de molts tipus". "Ara s'han creat moltes organitzacions públiques que es dediquen a diferents tipus de voluntariat. Alguns recapten diners per als cotxes i els porten a primera línia, d'altres recapten diners. El meu amic és voluntari i treballa amb una unitat de l'exèrcit independent i porta tot el que necessiten i els diuen". 

La guerra agreuja les vulnerabilitats de les dones i nenes

Tot i que l'Anna constati que no veu actualment diferències entre un voluntari home i una voluntària dona, la guerra d'Ucraïna ha agreujat les vulnerabilitats de les dones i nenes. L'accés a les oportunitats de subsistència i serveis bàsics, inclosa la informació i l'atenció de la salut sexual i reproductiva que salven vides, ha quedat interrompuda. La violència de gènere també està generalitzada, però els casos continuen existint i, ara, ho fan sense denúncies. Malgrat tot, la situació de guerra a Ucraïna també dificulta la recopilació de dades. Es creu que la violència sobre les dones podria haver crescut exponencialment en els darrers 12 mesos.