ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Els corredors humanitaris pactats per evacuar dones i menors d'edat no han estat respectats pel president rus Vladímir Putin. D'una banda, pels atacs indiscriminats a la població civil que han comportat la mort de famílies senceres que fugien amb la seva maleta en els horaris establerts per dur a terme aquestes evacuacions. De l'altra, el perill que comporten quan es tracta de corredors que tenen com a destí final Rússia i, especialment, Bielorússia.

ElNacional.cat ha pogut parlar amb un home ucraïnès, en David, que ha preferit guardar el seu anonimat per la por de ser identificat. En David vivia, abans de l'esclat de la guerra, en una zona residencial al nord de Kíiv, juntament amb la dona i les seves dues filles menors, de 6 i 13 anys respectivament. És advocat i treballava per a una multinacional que operava amb Espanya. En el moment que va ser cridat pel govern ucraïnès, va haver de traslladar-se al capdavant de l'operatiu militar i abandonar la seva família. Aquesta, però, es va refugiar al subterrani de la casa juntament amb altres veïns de la zona residencial. En David explica que fa una setmana va aconseguir un permís per poder tornar a casa seva i, després de superar múltiples controls, es va trobar amb tota la seva casa destrossada i pràcticament no hi quedava ningú. Tampoc la seva dona i les dues nenes. 

El cas d'en David

En David denuncia que un veí va poder veure com soldats russos se les emportaven cap a Bielorússia per la força i en denuncia la seva desaparició, sota el pretext d'un corredor humanitari imposat per Putin, ningú coneix quin és el desenllaç final que els esperen a totes les persones que són reclutades. D'altra banda, també explica que el seu cas no és l'únic però molts homes decideixen callar i no denunciar-ho per la por que totes aquestes dones, fills i filles puguin prendre mal. Cal recordar que aquests corredors han estat totalment imposats i el mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha rebutjat l'oferta russa que va arribar abans d'una tercera ronda de converses de pau. El president francès, Emmanuel Macron, va acusar el seu homòleg rus, Vladímir Putin, de "cinisme moral i polític" i d'hipocresia per haver fet promeses de protegir els civils perquè només poguessin fugir a Rússia i Bielorrússia. "No conec gaires ucraïnesos que vulguin anar a Rússia", va dir, i va afegir que necessitaven un alto el foc total per protegir els civils, no passadissos.

 

Dos corredors obscurs

Precisament, la mateixa Agència pels Refugiats de l'ONU, ACNUR, no considera com a tals els corredors humanitaris proposats pel Kremlin i únicament recull aquells desplaçats a Polònia amb més d'1,5 milions de persones; Eslovàquia amb més de 176.000; Hongria amb més de 225.000; Romania amb més de 84.000; i Moldàvia amb més de 104.000. La resta fins arribar als 2,5 milions de persones ja es compten a diferents països de la Unió Europea que no tenen frontera amb Ucraïna. No obstant, pel que fa als corredors de Putin, es xifra amb 105.000 els ucraïnesos que haurien fugit cap a Rússia i sobta una xifra ínfima i totalment anòmala, els només 938 que s'haurien desplaçat, precisament, cap a Bielorússia. 

ACNUR

Perill de tràfic de dones i menors

Una derivada dels misteris sobre quin final els espera a les dones i menors d'aquests corredors de Putin és el tràfic d'humans. L'ONG World Vision ha alertat que aquesta nova crisi de refugiats ha convertit el tràfic de dones ucraïneses en "una perillosa realitat alimentada pel conflicte". Eleanor Monbiot, cap regional de l'Oficina Regional de World Vision per al Pròxim Orient i Europa de l'Est, ha aclarit que els països de l'est d'Europa ja presentaven un "alt risc" per a les dones vulnerables abans que esclatés el conflicte. Però, segons Monbiot, les conseqüències del desplaçament, la pobresa, la viduïtat, la pèrdua o separació d'éssers estimats “estan creant un nombre incomptable de dones vulnerables cada hora”. Segons un estudi de World Vision a Romania, país que recull un gran nombre de refugiats ucraïnesos, el 97% de les nenes romaneses d'entre 14 i 19 anys ha sentit a parlar de casos de tràfic de persones i el 53% creu que les dones corrien més risc. Quan se'ls va preguntar com descriurien el tràfic van respondre que a través de la prostitució, el segrest, la compra o venda, el treball forçat i la mendicitat forçada.