ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia-Ucraïna 

En una situació excepcional, provocada per la invasió de Rússia a Ucraïna, el papa Francesc ha protagonitzat un gest inèdit, acudint personalment aquest matí a l'ambaixada russa davant la Santa Seu per trobar-se amb l'ambaixador, Alexander Avdeev, i expressar la seva preocupació per l'atac de Rússia a Ucraïna, tal com ho ha confirmat l'oficina de comunicació del Vaticà. Aquesta acció mai no vista de Francesc, no es recorda cap visita seva a una ambaixada, s'emmarca en l'esforç del Vaticà per demanar diàleg i la tornada a les negociacions. Avdeev, per la seva part, treballa en el segon encontre entre el cap de l'Església catòlica i el patriarca de l'Església Ortodoxa Russa, Ciril I, mentre manté el Papa constantment informat sobre el conflicte a Ucraïna.

La reunió s'ha allargat durant mitja hora i Francesc ha volgut expressar la seva preocupació per la guerra a l'ambaixador rus, amb qui manté una bona amistat. Així ho ha detallat la seva oficina de premsa vaticana. Tot i això, el Vaticà no ha volgut confirmar que es tracti d'un intent de mediació del pontífex argentí i s'ha limitat a reiterar que s'ha tractat d'una visita per expressar "la seva preocupació".

Francesc ha fet l'esforç d'arribar a l'ambaixada russa, que es troba a la Via della Conciliazion, que connecta la plaça de Sant Pere i el castell de Sant Àngel, tot i el seu dolor de genolls. De fet, el Papa ha cancel·lat alguns dels actes de la seva agenda per aquesta molèstia, concretament una visita a Florència i la processó i missa del Dimecres de Cendra, que se celebra dimecres, 2 de març. En un comunicat oficial es va informar que el metge havia recomanat al pontífex que reposes més a causa d'una gonàlgia aguda. 

La posició del Vaticà  

A l'audiència general de dimecres passat, el papa va evocar "el seu gran dolor", "angoixa i preocupació" i va fer una crida a totes les parts involucrades a "abstenir-se de qualsevol acció que causi encara més patiment a les poblacions". Després de l'operació a gran escala de Rússia a Ucraïna, el Vaticà va emetre un vídeo amb una declaració del secretari d'Estat, Pietro Parolin, en què aquest lamentava que els "tràgics escenaris que tots temíem", sobre l'escalada de les tensions, "s'estan fent realitat". Per aquest motiu, va pregar per una "espurna de consciència" dels líders que tenen el destí del món en les seves mans: "Els creients no perdem l'esperança d'una espurna de consciència per part d'aquells que tenen en les seves mans els destins del món". 

En la mateixa línia, però, assegurava "encara hi ha temps per dialogar" i evitar "els horrors de la guerra". "Encara hi ha temps per a la bona voluntat, encara hi ha lloc per a la negociació, encara hi ha lloc per a l'exercici d'una saviesa que impedeixi que prevalguin els interessos partidistes, protegeixi les legítimes aspiracions de tots i salvi el món de la bogeria i els horrors de la guerra", va dir Parolin.  

Avenç de les tropes 

Mentrestant, l'avenç de les tropes russes per Ucraïna no té aturador. L'exèrcit de Rússia pren posicions per gran part del territori ucraïnès com en una ofensiva llampec que els condueix a les portes de la capital, Kíev. Segons fonts nord-americanes, aquesta matinada els soldats russos estaven a pocs quilòmetres de la capital ucraïnesa, menys de 30 quilòmetres. Ara, el govern ucraïnès ha confirmat que els tancs russos han entrat a Kíev. El diari britànic The Guardian ha confirmat que els tancs de l'exèrcit rus ja circulen per alguns districtes de la ciutat. Davant de l'avenç rus, el Ministeri de Defensa ucraïnès ha publicat a les seves xarxes el missatge: "L'enemic a Obolon. Demanem a la ciutadania que s'informi sobre el moviment d'equips! Feu còctels Molotov, neutralitzeu l'ocupant! Veïns tranquils: aneu amb compte! No surtis de casa!"