Kíiv tenia una aplicació per comprar bitllets de transport, pagar tiquets d'aparcament o fer servir diferents serveis públics de la capital. Amb l'arribada de la guerra tot això ha canviat. Kyiv Digital s'ha transformat ara en una eina salvavides que avisa dels atacs aeris, dirigeix a la gent al refugi o al garatge més proper amb subministrament de benzina. 

Amb l'ajuda del cap de transformació digital del país (CDTO), el tinent alcalde de Kíiv, Petro Olenych, l'enfocament i el funcionament d'aquesta aplicació va canviar en 24 hores, quan Rússia va començar la invasió a Ucraïna. Va emetre milers d'advertències i alertes, compartit mapes de refugis antiaeris, va difondre informació sobre com donar suport a l'exèrcit i va proporcionar enllaços a fonts oficials d'informació, segons constata el diari britànic The Guardian. Ara, l'aplicació té 1,5 milions d'usuaris i és una de les principals aplicacions gratuïtes del país. 

"Kyiv Digital s'ha convertit en l'eina imprescindible per als avisos i alarmes de la ciutat. Les novetats inclouen un mapa amb els refugis antiaeris, mapa de farmàcies disponibles, mapa de botigues de menjar i punts d'aigua i pa gratis. També hi ha botigues d'animals i seus humanitàries", comentava un portaveu del CDTO i recollia el mateix diari britànic. "Des que va començar la guerra, ha canviat l'aplicació, ara t'envien alertes sobre quan refugiar-te i també m'agrada el fet que t'avisen quan un atac ha acabat".

El metro com a refugi

Abans de l'inici de la guerra, prop d'un milió de persones el feien servir diàriament per moure's per la ciutat. Ara, unes 15.000 persones el fan servir com a refugi. Dormen als vagons, a les andanes i als passadissos, des que comença un toc de queda a la ciutat a les 7 de la tarda. El metro funciona per una via cada 90 minuts, mentre que l'altra via té metros estacionats perquè la gent hi pugui descansar.

A més, també s'ha reforçat l'accés wifi a tota la ciutat. S'han publicat enllaços que fan referència a més de 200 refugis antiaeris perquè la gent s'hi pugui refugiar i també enllaços d'informació per permetre que la gent pugui establir contactes amb la seva família. 

Arsenalna, l'estació més profunda del món

L'estació de metro d'Arsenalna, construïda a 105,5 metres sota terra i situada al centre de la capital ucraïnesa, és, des de la seva inauguració el novembre del 1960, la més profunda del món; gairebé un viatge al centre de la terra.

El metro de Khàrkiv, la segona ciutat del país, també s'ha convertit en refugi per als habitants de la ciutat durant l'atac militar rus des que va començar la guerra.

 

Imatge principal: una dona seu en un dels passadissos del metro de Kíiv / Sergey Dolzhenko - Efe