ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
La guerra a Ucraïna té moltes derivades a Europa. Entre elles, la pujada dels preus de l'energia i la dependència energètica de Rússia. Com ja va avançar Sánchez la setmana passada després del Consell Europeu informal de Versalles, el govern espanyol posa damunt la taula tres plantejaments. El primer, desacoblar el preu del gas del preu de l'electricitat, per a limitar els preus. El segon, la compra centralitzada de gas per part de la Unió Europea per a tenir un major poder de negociació. I el tercer, l'acceleració de les energies renovables i incentivar les interconnexions de gas. És el que volen que s'aprovi al Consell Europeu del 24 i 25 de març. Fins llavors, no prendrà mesures com baixades d'impostos, anunciada pel mateix Sánchez.

Aquest dimecres el president del govern espanyol iniciarà una gira europea, que el portarà a veure's amb els líders de vuit països europeus. Arrencarà demà al matí a La Moncloa, on es reunirà amb el primer ministre de Croàcia, i a la tarda es desplaçarà fins a Eslovàquia. El seguiran viatges a Romania, a Itàlia (on també hi seran els primers ministres de Portugal i Grècia), a Alemanya i a Irlanda. La portaveu Isabel Rodríguez ha remarcat que la crisi és europea i, per tant, "la resposta ha de ser europea".

També hi haurà una "gira interna". Demà, amb una reunió amb el PP, les tres vicepresidentes i el ministre de la Presidència iniciaran una ronda de trobades amb els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats. De la mateixa manera, dilluns que ve mantindran una reunió sectorial amb les comunitats autònomes al matí i una amb els agents socials a la tarda. "Esperem resoldre amb èxit aquest Consell Europeu", ha insistit Rodríguez.

Ahir a la nit, Pedro Sánchez ja va anunciar que el 29 de març, en Consell de Ministres, aprovarà mesures com la baixada d'impostos als carburants. Malgrat la petició d'Alberto Núñez Feijóo perquè sigui immediat, des del govern espanyol insisteixen que esperaran. Isabel Rodríguez ha justificat que "no improvisaran" i esperaran fins que se celebri el Consell Europeu del 24 i el 25 de març. "Confiem molt més en aquestes mesures que en el que puguem fer en l'àmbit fiscal", ha conclòs.

 

Denúncia contra Putin

Ja ho va avançar Pedro Sánchez aquest diumenge a la conferència de presidents de La Palma. i avui s'ha materialitzat en Consell de Ministres. Segons ha detallat la portaveu Isabel Rodríguez, l'executiu central ha acordat remetre a la fiscalia de la Cort Penal Internacional la petició per investigar possibles crims de guerra, de lesa humanitat i de genocidi durant la guerra a Ucraïna. Una acció que es fa de manera conjunta amb 38 Estats més. "Putin haurà de retre comptes davant la Cort Penal Internacional", ha defensat la dirigent socialista, que ha remarcat que la Fiscalia General de l'Estat també ha posat en marxa les "investigacions oportunes" d'acord amb la legislació espanyola.