Diumenge al vespre Rússia va donar un ultimàtum a Ucraïna: l'exèrcit ucraïnès hauria d'entregar les armes i abandonar la ciutat abans del migdia d'aquest dilluns. Aquesta proposta de rendició que va fer el Kremlin no ha estat ben rebuda per l'Executiu de Zelenski. Durant les primeres hores d'aquest 21 de març, el govern ucraïnès ja ha anunciat que rebutja radicalment la proposta de Putin, la qual han considerat un deliri. 

La viceprimera ministra i cap del Ministeri de Transports i Comunicacions d'Ucraïna, Irina Veresxuk, ha afirmat aquesta matinada que el Ministeri de Defensa de Rússia va enviar una carta de vuit pàgines "que són un retrocés a la història i un deliri". "Van enviar la mateixa carta a l'ONU, al Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) i esperaven que les organitzacions internacionals reaccionessin i comencessin a pressionar Ucraïna. Això no passarà. El CICR i l'ONU entenen que és una manipulació de Rússia i que està prenent persones com a ostatges", ha afegit la ministra. 

Veresxuk ha retret l'estratègia de Putin, ja que considera: "En lloc de dedicar temps escrivint una carta de vuit pàgines, simplement obriu el corredor (humanitari)". D'aquesta manera, els civils que fa dies que intenten abandonar la ciutat podrien fer-ho finalment; però sense el corredor i l'entrega de les armes, els ciutadans de Mariúpol passarien a estar sota control rus. Per al govern ucraïnès això seria un segrest. "És una manipulació deliberada i és una veritable presa d'ostatges", afirma la ministra, qui confia que la comunitat internacional ho vegi de la mateixa manera. Actualment, es calcula que a Mariúpol hi ha 400.000 persones atrapades, sense aigua, gas, electricitat ni prou subministraments. 

Un setge que es recordarà segles

El setge sobre Mariúpol ha dut la ciutat i els seus habitants al límit. Sense subministraments, gas, electricitat, calefacció ni corredors humanitaris estables; així viuen els civils d'aquesta ciutat portuària. Es tracta del punt més calent de la guerra a Ucraïna, ara com ara, i el seu president s'hi refereix sovint. Unes hores abans de l'ultimàtum rus, Zelenski ha afirmat que el terror d'aquest setge passarà a la història. "Fer això a una ciutat pacífica... és un terror que es recordarà durant segles", ha sentenciat. Les paraules del president ucraïnès arribaven després que unes hores abans un nou bombardeig rus sobre la localitat impactés contra una escola d'art que servia de refugi a 400 persones. "De moment, no sabem quants són vius. El que sí que sabem és que abatrem el pilot que ha tirat aquesta bomba, com ja hem fet amb un altre centenar de criminals de guerra", va declarar Zelenski el mateix diumenge. 

Bombardeig a Kíiv

Durant la nit, un projectil rus ha impactat contra un centre comercial a la capital ucraïnesa, Kíiv. L'impacte ha generat una ona expansiva que ha arribat a les cases veïnes i ha provocat força destrosses. El centre comercial, després de l'impacte del bombardeig, ha patit un incendi i els bombers treballen per sufocar-lo. Els serveis d'emergència també treballen per rescatar persones que han quedat enterrades sota les runes de l'explosió.