El president rus, Vladímir Putin, no assistirà en persona a la cimera del G20 a Bali la setmana que ve, ha dit aquest mateix dijous l'ambaixada russa a Indonèsia a la CNN. Putin estarà representat pel mateix ministre de Relacions Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov. No se sap encara si Putin s'unirà de manera virtual en alguna reunió o no. Des de l'ambaixada constaten que s'ho estaria pensant encara. 

🔴 Cimera del G20 a Bali: punts clau i tot el que has de saber sobre la reunió
 

La decisió de no assistir a la cimera en persona no se sap a què respon, però és possible que no li faci especial gràcia trobar-se amb diferents líders mundials enmig d'una guerra amb Ucraïna. En aquest sentit, fa dies que diversos líders occidentals pressionen a Indonèsia perquè intensifiqui la condemna a Moscou i retiri la invitació a Putin per a la cimera, a conseqüència de la situació internacional i la guerra d'Ucraïna. 

El president dels EUA, Joe Biden, que assistirà a la cimera, ja va dir el mes de març passar que Rússia hauria de ser expulsada del G20. Alts membres de la seva administració s'han retirat de diferents esdeveniments del G20 on hi havia delegats russos. Però de moment, no ha tingut èxit. De fet, s'ha convidat també al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, com a convidat. Malgrat tot, Ucraïna ha dit que no hi participarà si Putin ho fa. 

Xina assistirà al G20

Qui ja ha confirmat l'assistència és el president xinès, Xi Jinping, que es va trobar amb Putin a l'Uzbekistan el mes de setembre passat. En aquest sentit, s'espera que assisteixi a la cimera i es reuneixi amb Biden, per primera vegada des que el president dels EUA va assumir el càrrec, fa gairebé dos anys. 

Sobre el paper, la planificació és aquesta. Ara bé, des de la capital xinesa ningú no ha confirmat que Xi assisteixi de manera presencial a la cimera ni tampoc que es reuneixi amb Biden. Així, el president dels EUA sí que ha dit que aprofitaria la cimera de Bali per trobar-se amb Xi i conversar. "Tindré una conversa amb ell", va exposar Biden. I, teòricament, hauria d'exposar "les línies vermelles". 

Relacions tenses entre la Xina i els Estats Units

Aquestes reunions arribarien just quan les relacions entre la Xina i Washington són més tenses que mai. L'espiral descendent, però ja va començar amb l'expresident Donald Trump, a mesura que tots dos països intensifiquen la rivalitat en comerç, tecnologia, geopolítica i ideologia. 

Després de la visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, a Taiwan, les tensions encara han crescut més. També per la prohibició del govern de Biden de vendre xips avançats i equips per a fabricar xips a la Xina. 

Per la seva banda, la Xina fa passets que l'acosten més a la Rússia. D'aquesta manera, cal recordar que just unes setmanes abans que Rússia comencés la invasió d'Ucraïna, Xi i Putin van firmar un acord d'amistat "sense límits". 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe