Un assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s'ha negat a parlar amb el president rus, Vladímir Putin, perquè "significaria rendir-se", un fet que seria un "regal" que Ucraïna mai li concediria al president de Rússia. En una entrevista al diari italià La Repubblica, Mykhailo Podolyak ha dit que el diàleg amb Rússia només seria possible quan les tropes russes abandonin el territori ucraïnès. 

 🇺🇸  Per què els Estats Units volen que Ucraïna i Rússia negociïn?
 

💡 Kíiv es prepara per a una evacuació total

 

"No tenim opció. Rússia ens ha envaït amb crematoris mòbils i mig milió de bosses per a cadàvers. Si deixem de defensar-nos, deixarem d'existir. Literalment. Físicament. Continuarem lluitant encara que ens apunyalin per l'esquena", ha exposat.

Aquests comentaris arriben just després que el president Zelenski digués que estava obert a converses “genuïnes” amb Rússia, però exclusivament a negociacions per restaurar les fronteres d'Ucraïna. En el seu discurs, el president ucraïnès també va exigir que Kíiv sigui compensada pels atacs de Rússia i que Moscou castigui els responsables de crims de guerra.

Els EUA demanen que Ucraïna es mostri oberta al diàleg

Les declaracions de Zelenski no són gratuïtes. Diversos funcionaris dels Estats Units haurien demanat al govern ucraïnès que haurien de dissenyar una estratègia per reprendre les converses i negociar amb Rússia. En aquest sentit, des dels EUA adverteixen que la "fatiga d'Ucraïna" entre els aliats podria anar a pitjor si Kíiv es mostra tancada a mantenir converses amb Rússia, segons hauria informat el diari The Washington Post. Funcionaris de Biden haurien exposat al diari que la posició sobre Ucraïna sobre les negociacions amb Rússia s'està debilitant entre els aliats, que estan preocupats pels efectes econòmics d'una guerra prolongada. 

👤 Què són les eleccions de mig mandat dels EUA 2022 i per a què serveixen?
 

D'aquesta manera, el president d'Ucraïna ha dit que el país només entraria a negociar amb Rússia si les seves tropes abandonen el país, incloent-hi fins i tot, Crimea i les àrees del Donbass, controlades de facto per Rússia des del 2014, i si els delictes que Rússia ha comès a Ucraïna, van a judici. Malgrat tot, no són les úniques condicions que Ucraïna hauria imposat. Zelenski ha dit en alguna altra ocasió que tampoc voldria seure a parlar amb els actuals líders de Rússia. El mes passat, de fet, destaca el The Guardian, va firmar un decret que exposava que només parlaria amb el president rus que vingués després de Vladímir Putin.

Objectiu dels EUA: evitar la "fatiga d'Ucraïna"

Fins ara els EUA han donat a Ucraïna 18,93 mil milions d'euros en ajuda, i ja ha dit que en faria arribar més. Així, ha destacat que donarà suport a Ucraïna el temps que sigui necessari. Malgrat tot, alguns aliats d'Europa, Amèrica Llatina o Àfrica, estarien preocupats, segons haurien confessat al Post aquests mateixos funcionaris, estan preocupats per la pressió de la guerra i com està afectant els preus de l'energia i aliments. I també sobre les cadenes de subministrament. 

Els funcionaris dels EUA han sol·licitat a Kíiv que s'obri a negociar o com a mínim a estar oberta per negociar. No cal que es faci de manera immediata, però sí que mostri un cert interès, per tal de mantenir el suport dels aliats.

 

Imatge principal: el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en una roda de premsa / Efe