Rússia continua reclutant, però amb una dinàmica lleugerament diferent. El president rus, Vladímir Putin, ha firmat una llei per reclutar ciutadans amb condemnes pendents per assassinat, robatoris, furts, tràfic de drogues i altres delictes greus perquè puguin ser cridats al servei militar per tal de mobilitzar-se. Això fa que sigui possible mobilitzar a centenars de milers de persones que han estat sentenciades a llibertat condicional o que han estat alliberades recentment que abans estava prohibit cridar-les. 

👤 Grup Wagner: fins on arriba el poder de l'organització paramilitar a Rússia?

👤 El Grup Wagner busca personal a les presons russes per reforçar-se a Ucraïna
 

L'únic grup de delinqüents exempts d'aquest decret són els que han comès delictes sexuals contra menors, traïció a la pàtria, espionatge o terrorisme. També en queden exclosos els condemnats per intent d'assassinat d'un funcionari del govern, segrest d'una aeronau, activitat extremista, manipuladors il·legals de material nuclear i substàncies radioactives. 

En aquest sentit, el Kremlin ha destacat que havia mobilitzat 18.000 soldats més addicionals al seu objectiu de 300.000 per lluitar a Ucraïna. A principis de la setmana passada, el ministre de Defensa rus va anunciar que totes les activitats de mobilització parcial, incloent-hi les entregues de convocatòries, s'havien suspès després que els funcionaris diguessin que s'havia complert el propòsit de reclutar 300.000 persones. 

Putin pot continuar reclutant 

Malgrat tot, l'ordre de mobilització parcial només acabarà quan el president rus firmi un decret oficial. Fins aleshores, es reserva el dret de reclutar a més persones per al servei militar obligatori en el futur. 

Un fet que ha generat una mica de controvèrsia, tenint en compte que, Putin hauria dit que no calia cap decret per posar fi a la mobilització i un comissariat militar de Moscou continua citant a la gent que estava pendent. En aquest sentit, constaten que el decret original no detallava les dates. 

Més suport al Grup Wagner?

El Grup Wagner, un grup mercenaris russos, fa temps que guarda cert poder a la butxaca. Des de finals de juny, haurien sorgit diversos informes de presons russes, fins i tot incloent assassins i violadors, que Wagner hauria reclutat de manera il·legal per lluitar a Ucraïna. La intenció era, segons constataven, reduir la mà d'obra que faltava. Destaquen que se'ls hauria ofert una sentència reduïda a canvi de participar en la guerra. Els familiars, però, constaten que haurien estat enviats contra la seva voluntat. 

Per altra banda, el dirigent del grup Wagner, cada vegada és més freqüent que surti públicament quan, fins ara, sempre havia tendit a operar de manera secreta. Un fet que explicaria que hagi reunit, darrerament, tant de poder i tantes distincions. Diversos vídeos de presons i publicats en xarxes socials mostren un home molt semblant al dirigent de l'organització que intenta parlar amb els presos, dient-los que els alliberaran si, a canvi, passen un període de sis mesos a Ucraïna. No se sap del cert quantes persones podria haver reclutat aquesta organització paramilitar per combatre a Ucraïna. Tot i les dades, que ballen i són molt diferents entre mitjans i entitats, suposadament i segons el The Moscow Times, l'organització ja hauria reclutat uns 20.000 reclusos a Rússia.

Què és el Grup Wagner?

El Grup Wagner és una força militar privada amb vincles estrets amb el president rus, segons assenyalen diversos mitjans. Tal com destaca el portal Infobae, les forces del Grup Wagner han aparegut a Ucraïna, suposadament per combatre al costat dels militars russos a la guerra. Aquest 'exèrcit' privat del Grup Wagner es va crear l'any 2014, durant la guerra del Donbass, a l'est del país, i l'annexió de Crimea per part de Rússia.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, visita unes construccions al Volga / Efe