La cimera del G20 se celebrarà a Bali del 15 al 16 de novembre. La presidència d'Indonèsia va començar l'1 de desembre del 2021, liderant fins al quart trimestre de 2022. La reunió dels 20 s'havia de celebrar inicialment el 2023, però com que el país ocuparà la presidència de l'ASEAN l'any vinent –unió política entre 10 països membres del sud-est asiàtic–, l'Índia, que estava programada per celebrar la cimera l'any 2022, va acordar intercanviar la presidència amb Indonèsia. 

Escenari peculiar de la reunió del G20

El lloc de celebració de la reunió del G20 és peculiar. A causa de la pandèmia de la Covid-19, l'economia de Bali, que depèn moltíssim del turisme, es va veure molt afectada. En aquest sentit, es va decidir que la principal seu de la cimera fos a l'Hotel Apurva Kempinski de Nusa Dua. 

🔴 Volodímir Zelenski presenta al G20 la fórmula ucraïnesa per a la pau
 

El context també és complicat. Els països s'enfronten a una inflació contínua, superior a l'esperada. Les condicions financeres són més estrictes amb el conflicte de Rússia amb Ucraïna, la pandèmia de la covid i també el desequilibri entre l'oferta i la demanda. En aquest sentit, el cost de la vida també està sota fortes pressions, a causa del preu dels aliments i també de l'energia.

Putin, present a la cimera sense ser-hi

El president rus, Vladímir Putin, no assistirà en persona a la cimera del G20 a Bali la setmana que ve, ha dit aquest mateix dijous l'ambaixada russa a Indonèsia a la CNN. Putin estarà representat pel mateix ministre de Relacions Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov. No se sap encara si Putin s'unirà de manera virtual en alguna reunió o no. Des de l'ambaixada constaten que s'ho estaria pensant encara. La decisió sobre la seva participació podria arribar a l'últim moment. En aquest sentit, sembla que des del Kremlin es voldria protegir Putin i evitar-li contacte directe amb els líders mundials degut la seva situació. 

Vladímir Putin no assistirà a la cimera del G20 que se celebra a Bali: qui hi anirà en el seu lloc?

 

I és que la invasió russa a Ucraïna té un paper molt important en aquesta cimera. Molts països haurien demanat que Putin fos exclòs del G20. De moment, però, no s'ha aconseguit la unanimitat necessària com per destituir Rússia de manera definitiva. El president d'Indonèsia, Jowo Widodo, va convidar el mes d'abril al president ucraïnès, Volodímir Zelenski. En aquell moment, Putin va assegurar que també hi aniria. 

Joe Biden i Xi Jinping es reuneixen

El president xinès, Xi Jinping, sí que assistirà a la cimera del G20. En aquest sentit, s'espera que assisteixi a la cimera i es reuneixi amb Biden, per primera vegada des que el president dels EUA, Joe Biden, va assumir el càrrec, fa gairebé dos anys. 

🔴 Primera trobada de Xi Jinping i Joe Biden: expressen la voluntat de treballar conjuntament
 

Sobre el paper, la planificació és aquesta. Ara bé, des de la capital xinesa ningú no ha confirmat que Xi assisteixi de manera presencial a la cimera ni tampoc que es reuneixi amb Biden. Així, el president dels EUA sí que ha dit que aprofitaria la cimera de Bali per trobar-se amb Xi i conversar. "Tindré una conversa amb ell", va exposar Biden. I, teòricament, hauria d'exposar "les línies vermelles". 

Segurament és el context més tens per mantenir aquesta trobada. L'espiral descendent d'aquestes converses, però ja va començar amb l'expresident Donald Trump, a mesura que tots dos països intensifiquen la rivalitat en comerç, tecnologia, geopolítica i ideologia. 

Després de la visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, a Taiwan, les tensions encara han crescut més. També per la prohibició del govern de Biden de vendre xips avançats i equips per a fabricar xips a la Xina. 

 

Imatge principal: preparacions de seguretat per la celebració del G20 a Bali / Efe