La guerra d'Ucraïna ha provocat molts canvis. La majoria d'ucraïnesos ha vist com la seva vida ha quedat interrompuda. Diversos testimonis han explicat a ElNacional.cat com ha canviat el seu dia a dia durant els més de 385 dies. També és el cas de la Nastya, que viu actualment a Polònia i actua com a voluntària. "La meva missió és trobar la millor oferta aquí. Comunicar-me amb altres voluntaris europeus i contactar amb botigues militars. Així pots estar 24/7 disponible. A Ucraïna és una mica més complicat de gestionar, perquè també t'has de protegir a tu mateix... o no tens llum o internet", destaca en conversa amb aquest diari. "Des d'aquí, parlo amb persones, soldats, metges i el que intentem és que Ucraïna estigui cada vegada més a prop de la victòria". 

❌ 8 de març a Ucraïna: la realitat d'una voluntària i dona de soldat

❌ Dones enmig de la guerra d'Ucraïna: forçades a emigrar i gestionar la por i l'estrès
 

"Tanquem grans sol·licituds d'unitats militars i sol·licituds individuals d'un soldat". Així, constata que no hi ha grans o petites coses, i que "ajudem tot el que podem i a qui podem". Però ser presencialment a Polònia tampoc fa les coses fàcils. "Hi ha molts membres de la meva família i els meus amics a l'exèrcit", confessa. "El meu pare, per exemple, està amb l'equip sanitari de l'exèrcit i el meu cosí lluita per Ucraïna, a l'est, des del 2014". Els records van i venen i es nota per com parla la Nastya. "El noi amb qui seia a l'escola, el meu company de pupitre, ara està a les trinxeres disparant contra soldats russos i rebent bales de l'enemic. I clar, cal tenir en compte que algunes persones que la primera de línia de front, esdevenen amics teus perquè es comparteix molt. 

sabates guerra polonia telegram

Botes que ha aconseguit la Nastya per a l'exèrcit / Cedida

Dos anys a Polònia lluny dels seus

"Fa uns dos anys que soc a Polònia, se suposa que estic estudiant un màster. L'any passat vaig acabar un programa d'història de l'art modern d'un any i després vaig haver de fer un màster. Però la guerra s'hi ha posat pel mig. Es fa molt difícil estudiar i intentar tenir una vida normal". Així, destaca que necessitava fer alguna cosa al respecte. "La meva activitat com a voluntària va començar el passat 24 de febrer. Un dia que va canviar la vida de tots els ucraïnesos". "La meva mare i la seva germana porten un projecte de voluntariat des del 2014, i sempre les he ajudat i m'hi he dedicat. Així que ser voluntària no era quelcom nou per a mi. Intento fer-ho el millor possible". 

soldats amb el material rebut telegram
Soldats amb el material rebut / Cedida

Conèixer el marit a la guerra

De voluntàries com la Nastya n'hi ha moltes. La guerra també ha potenciat la solidaritat i la necessitat de fer el que sigui per guanyar la guerra. Anna Nazarenko va fer de voluntària ja durant la guerra del 2014, quan els combats i les batalles estaven centrats, fonamentalment, a la regió de Donetsk. "Anava a diferents hospitals i estava amb soldats. Els donava menjar i parlava amb ells", explicava en conversa amb ElNacional.cat fa només uns dies. "Vaig conèixer el meu marit en aquestes condicions. El van ferir prop de Donetsk. Abans de la guerra, ell vivia allà i després de l'ocupació va decidir allistar-se a l'exèrcit per defensar la seva ciutat". 

❌ Por i ansietat per viure la guerra a Ucraïna: "No oblidaré mai el so d'un míssil passant-me per sobre"
 

El 24 de febrer del 2022, tot va tornar a canviar. "Va decidir allistar-se de nou per protegir Ucraïna. El mes de març, el van tornar a ferir prop de Kíiv. L'han tractat gairebé durant un any. La part positiva és que ens van casar aquest estiu. Ara bé, aquest mes ha tornat a anar a la guerra". En aquest sentit, destacava que té molts amics que han fet exactament el mateix. "Molts amics meus estan fent igual, s'apunten a l'exèrcit per defensar el país". 

L'Anna, que també feia de voluntària, explica que el mes de març del 2022 estava a Polònia i va començar a ajudar al seu marit Iegor i companys. "Vaig portar diferents coses de Polònia, com per exemple, sacs de dormir, uniformes militars, bosses militars i altres". No s'hi va quedar gaire. "A l'abril, vaig tornar a Kíiv i vaig deixar el voluntariat perquè em vaig centrar a ajudar al meu marit, que havia estat ferit de nou". Després de gairebé un any de recuperació per les últimes ferides, el marit de l'Anna s'ha tornat a allistar per defensar Ucraïna, ara des de Bakhmut.

Les xifres de la guerra

Les Forces Armades d'Ucraïna han elevat aquesta setmana a 161.520 el nombre de militars russos que han mort des de l'inici de l'ofensiva a Ucraïna. L'Estat Major de l'Exèrcit ucraïnès ha indicat en un missatge publicat al seu compte oficial a la xarxa social Facebook que des de l'esclat de la guerra, Rússia ha perdut 3.492 tancs, 6.799 vehicles armats de combat, 2.528 sistemes d'artilleria, 502 sistemes de llançament de coets múltiples.

Segons les dades que ha publicat la prestigiosa revista The Economist, la xifra és molt alta. De fet, haurien mort més soldats russos a Ucraïna que no pas en totes les altres guerres on el Kremlin ha participat des de la Segona Guerra Mundial. D'aquesta manera, amb dades de la revista, a la guerra d'Ucraïna haurien mort des del febrer del 2022 uns 65.000 soldats russos. Mentre que en la guerra de Txetxènia, entre el 1994 i el 1996 i també entre 1999 i el 2009, van ser 18.500 i a l'Afganistan 15.000. La mateixa publicació constata que a Txetxènia morien entre 95 i 185 soldats russos per setmana. Mentre que a l'Afganistan eren entre 130 i 145. A Ucraïna la dada és molt més elevada amb diferència. La mitjana setmanal és de 5.000 soldats i mercenaris.