ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Dia D+23: la guerra a Ucraïna s'allarga. Fer caure Kíiv en una operació llampec ja no és realista, i sembla que fer tornar les tropes a casa sense cap gran triomf tampoc ho és per a Vladímir Putin. Segons diversos analistes i serveis d'intel·ligència, el fracàs del pla inicial de Rússia, en gran part causat per una subestimació de la resistència ucraïnesa, hauria forçat un canvi en l'estratègia militar. Davant el naufragi logístic i d'organització a l'hora d'encerclar les ciutats més importants per tal de capturar-les, Rússia hauria passat a la fase de desgast del país veí, aprofitant la grandària del seu exèrcit per esgotar Ucraïna. Malauradament, això implica un increment dels bombardejos en les ciutats a les quals no tenen accés, el que també augura un gran nombre de morts entre la població civil.

Força, no traça

Rússia no ha fet cap avenç significatiu en la darrera setmana d'invasió. Certament, l'allargament de la guerra no beneficia ningú, i davant les pressions que Putin podria estar patint per l'imminent col·lapse de l'economia russa, el gran nombre de baixes entre les seves files i la repressió dels qui oposen la invasió a Rússia, l'exèrcit hauria decidit passar a la fase de desgast, malgrat la proximitat de la primavera. Fins ara, això s'ha materialitzat en forts bombardejos des del mar o les afores de les ciutats, principalment Mariúpol, Mikolaiv i Odessa, per les quals les forces russes no estarien gaire capacitades per lluitar. Així ho corrobora la intel·ligència britànica en el seu informe d'aquest dissabte: "El Kremlin no ha aconseguit fins ara els seus objectius originals. S'ha sorprès per l'escala i la ferocitat de la resistència ucraïnesa. Rússia s'ha vist obligada a canviar el seu enfocament operatiu i ara està perseguint una estratègia de desgast. És probable que això impliqui l'ús indiscriminat de la potència de foc, que es tradueix en un augment de les víctimes civils, la destrucció de les infraestructures ucraïneses i la intensificació de la crisi humanitària", alerten. D'aquesta manera, els russos estarien buscant la manera d'estrènyer lentament Ucraïna per deixar-la sense forces.

A llarg termini

Un altre senyal que els russos podrien estar perseguint una guerra més llarga és l'aparició de fortificacions al nord-oest de la capital. També ho indica el fet que l'exèrcit rus no hagi fet cap moviment significatiu en els darrers dies, fet que podria augurar que s'estan reagrupant i rebent més equipament i soldats per substituir les baixes. Davant la imminent intensificació dels bombardejos, no és estrany que el president ucraïnès cregui que ara és el "moment de parlar". En un vídeo emès la matinada d'aquest dissabte, Volodímir Zelenski ha assegurat que és hora d'iniciar les converses de pau amb Rússia. Segons Zelenski, cal que les "negociacions de pau" siguin "significatives, justes i sense retards". "És l'única opció per a Rússia de reduir els danys provocats pels seus propis errors", ha remarcat el líder ucraïnès, que també ha destacat que cal "restaurar la integritat territorial" del seu país.