La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior i de Seguretat, Josep Borrell, han arribat aquest divendres a Kíiv per conèixer de primera mà la situació de la guerra sobre el terreny ucraïnès i traslladar "un missatge de solidaritat" a la població i el govern sota invasió russa. El viatge coincideix amb l'aprovació d'ahir a la nit del cinquè paquet de sancions contra Rússia per part del bloc comunitari europeu, que afecta per primera vegada el sector energètic en prohibir la importació de carbó rus, i a més inclou un embargament d'armes cap a Rússia i restriccions a les exportacions d'alta tecnologia a aquest país. En el marc d'aquesta visita, està previst que els dos alts càrrecs de la UE es reuneixin amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i el primer ministre, Denys Shmihal. De moment, Borrell ja ha avançat que la UE destinarà 500 milions d'euros més en ajudes en material bèl·lic ofensiu, i que el personal diplomàtic europeu tornarà al país a mesura que la guerra es concentra a l'est d'Ucraïna.

Armes per Ucraïna

Les forces russes es concentren al front est i es preparen per prendre el Donbass. Davant aquest canvi d'enfocament sobre el teatre d'operacions, la UE veu una oportunitat per reconnectar amb Ucraïna. "Puc confirmar que la UE torna a Kíiv. És un fet literal: el nostre cap de delegació torna a Kíiv, així que podrem treballar fins i tot més directament i més estretament". Així ha anunciat el màxim representant de la diplomàcia europea, Josep Borrell, el retorn dels funcionaris del bloc comunitari a Ucraïna. En aquest sentit, Borrell ha destacat que el govern de Zelenski sigui funcionant malgrat les "difícils" condicions de guerra. És un fet "impressionant", ha assegurat. A banda d'aquest reconeixement, el cap de la diplomàcia europea també ha aprofitat la visita per anunciar, com ja ho havia fet anteriorment sense gaire èxit, 500 milions d'euros més en ajudes per Ucraïna. D'aquesta manera, la UE elevarà a un total de 1.500 milions els fons del Mecanisme de Pau Europeu per subvencionar l'enviament d'armes a Kíiv, i triplica així la partida inicial aprovada pocs dies després que el president rus, Vladímir Putin, ordenés la invasió.

Crims de guerra

Una de les principals raons per les quals la visita dels mandataris europeus és tan significativa, és la proliferació de potencials crims de guerra en les darreres setmanes del conflicte. Els casos més sonats han estat les massacres de civils descobertes arran de la retirada de les forces d'ocupació de la zona de Kíiv. És per això que Von der Leyen i Borrell també aprofitaran per visitar la ciutat de Butxa, al nord-oest de la capital, i veure amb els seus propis ulls el lloc on estan apareixent els cadàvers de centenars de veïns, alguns emmanillats i amb signes de tortura.