ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
A mesura que la resistència ucraïnesa allibera el territori proper a la capital, l'exèrcit afronta ara els horrors comesos pel bàndol invasor en el seu pas pel país. La retirada de les forces russes dels voltants de Kíiv ha deixat unes de les imatges més horripilants d'ençà que va esclatar la guerra: centenars de cossos de persones sense uniforme militar jauen sense vida al bell mig del carrer o en cunetes. Un dels exemples més esgarrifosos d'aquests fets ha estat a la ciutat de Butxa, a la província de Kíiv, on les autoritats que han recuperat el poder asseguren que han trobat 57 civils enterrats en una fossa comuna darrere l'església, molts d'ells amb els ulls tapats i les mans lligades a l'esquena. El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha qualificat l'escena de "massacre deliberada". Les imatges xocants han tingut una gran repercussió mediàtica i política, i organitzacions com Human Rights Watch ja han exigit que s'investiguin aquestes suposades "execucions sumàries" com a possibles crims de guerra. Segons la fiscalia ucraïnesa, el total de civils morts a la rodalia de la capital descoberts des de la retirada russa ja sumarien 410.

 

"Massacre" a Butxa

Aquesta és l'escena que ha deixat la retirada de les forces russes dels afores de Kíiv. Més concretament, es creu que aquesta zona va estar ocupada per soldats txetxens. Segons les versions oficials d'Ucraïna, les autoritats de Butxa haurien descobert una fossa comuna darrere de l'església amb cinquanta-set cadàvers, alguns enterrats, alguns parcialment i alguns totalment al descobert. L'alcalde de la ciutat, Anatoli Fedoruk, ha mostrat als mitjans imatges d'alguns dels cadàvers, que pel que sembla tenien els ulls embenats i les mans lligades a l'esquena en el moment de l'execució. "Qualsevol guerra té algunes regles de compromís per als civils. Els russos han demostrat que estaven matant civils de manera conscient", ha dit Fedoruk en declaracions a l'agència Reuters. "Totes aquestes persones van ser afusellades", "els van matar (els russos) amb una bala a la nuca", ha declarat Fedoruk a l'AFP. També als carrers de la ciutat s'hi poden veure desenes de cossos sense vida de persones que semblen ser civils. "A Butxa, ja hem enterrat 280 persones en fosses comunes", perquè no tenien accés als cementiris municipals, ha lamentat l'alcalde. El Ministeri de Defensa rus, però, ha emès un comunicat negant l'assassinat de civils a Butxa i titllant de "provocació" les imatges de cadàvers que s'han difós.

Crims de guerra

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha demanat que s'obri una investigació independent sobre "les informacions dels horrors inqualificables a les àrees d'on Rússia s'està retirant" per tal de "retre comptes" als qui "perpetren crims de guerra". Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, s'ha mostrat "consternat per les inquietants imatges de les atrocitats comeses per l'exèrcit rus a la regió alliberada de Kíiv", en el seu compte de Twitter. Michel ha afegit que la UE "està ajudant Ucraïna i les ONG a reunir les proves necessàries per poder perseguir els crims als tribunals internacionals". A més a més, l'alt representant de la UE per a Afers exteriors, Josep Borrell, ha dit estar "en xoc per les notícies de les atrocitats comeses per les forces russes" i ha assegurat que la UE està "prestant assistència a Ucraïna per documentar crims de guerra". "Tots els casos han de ser perseguits, en particular pel Tribunal Internacional de Justícia". En una breu declaració remesa als mitjans per un portaveu, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha dit estar "profundament impactat per les imatges dels civils assassinats" a la ciutat. "És essencial que una recerca independent porti a una rendició de comptes efectiva", ha recalcat.