Donald Trump ha decidit finalment acceptar formalment el Boing 747-8 que li va oferir com a regal el regne de Qatar durant la seva recent visita a Orient Mitjà, valorat en 400 milions de dòlars, que pretén utilitzar com avió presidencial i substituir l'actual Air Force One, un cop sigui modificat per complir amb els requisits de seguretat i operativitat requerits. La informació, publicada aquest dimecres pel The New York Times, ha estat confirmada pel secretari de Defensa, Pete Hegseth, i el portaveu del Pentàgon, Sean Parnell, que han declarat que s’havia acceptat l'obsequi “d'acord amb totes les regles i regulacions federals”, i que el Departament de Defensa treballarà per garantir que s’implementen les mesures de seguretat i els requisits funcionals necessaris perquè l’avió pugui transportar al president dels Estats Units i convertir-se en el nou Air Force One. Unes modificacions que, segons diversos fons, pot arribar a superar els 1.000 milions de dòlars. La notícia ha reobert el debat que envolta aquest polèmic regal i que afecten qüestions ètiques, legals, de seguretat i d’imatge internacional.

Reaccions polítiques contràries

El fet que un govern estranger, en aquest cas la família reial de Qatar, ofereixi un avió de luxe valorat en uns 400 milions de dòlars per a ús presidencial ha generat fortes crítiques tant de demòcrates com de republicans, incloent-hi a alguns dels seguidors més lleials de Trump. Es tracta d’un dels regals més cars que mai hagi ofert un govern estranger al país nord-americà. “Primer cal recordar qui és Qatar. Té un llarg historial de jugar a dues bandes. Fan costat a Hamàs. Van fer costat a Al-Qaeda. De fet, Qatar ha finançat protestes a favor de Hamàs en campus universitaris per tots els Estats Units", va advertir Mike Pence, va ser vicepresident de Trump durant el seu primer mandat, però que actualment s’ha distanciat del mandatari. Però la controvèrsia, també ha estat criticada per figures lleials al president i que formen part del partit republicà, com el senador Ted Cruz, que argumenta riscos de seguretat per a oposar-se, i ha manifestat que acceptar l'avió "planteja importants problemes d'espionatge i vigilància". Des del bàndol demòcrata també han sorgit veus discrepants, com la de Jack Reed, qui ha advertit sobre el perill que representaria que una nació estrangera tingui accés potencial a “sistemes i comunicacions sensibles”. Altres polítics, com el senador demòcrata Chuck Schumer, líder de la Majoria del Senat, han ironitzat sobre la contradicció entre el lema “America First” i l'acceptació d'un Air Force One patrocinat per Qatar.

El Boeing 747 8 de la família de Qatarl
El Boeing 747-8 de la família de Qatar

Preocupació per la seguretat

Aquesta preocupació sobre la possibilitat que l’avió contingui equips de vigilància o vulnerabilitats ocultes obliga a un exhaustiu desmantellament i revisió abans de posar-lo a disposició del president, i experts en defensa adverteixen que acceptar un avió ja construït per un govern estranger pot suposar riscos que no existeixen quan l'aparell es fabrica des de zero sota la supervisió nord-americana. Però a més, el Boing 747-8, considerat com un luxós palau volador (equipat amb onze banys, cinc cuines, 40 televisors i acabats en or), no compleix d'entrada amb els estàndards de seguretat i tecnologia requerits per a transportar al president dels Estats Units. Segons experts consultats per NBC News i altres mitjans, el cost d’adaptar l’avió regalat per Qatar podria superar els 1.000 milions de dòlars, tres vegades més del seu valor, que és el que costaria el desmantellament complet de l’avió per inspeccions de seguretat, la instal·lació de sistemes de comunicació i defensa ultrasecrets, l’adaptació d’estàndards presidencials (com la capacitat de fer provisió de combustible en ple vol i un blindatge electromagnètic) i la reconstrucció amb personal altament qualificat. A la pràctica, doncs, el regal no seria gratuït i implicaria una gran despesa per les arques del govern. El procés d’adaptació podria trigar com a mínim dos anys i requerir la intervenció de múltiples agències governamentals, com el Pentàgon, el Servei Secret i agències d'intel·ligència.

Dubtes ètics i legals

El fet que un govern estranger, en aquest cas la família reial de Qatar, ofereixi un avió de luxe valorat en uns 400 milions de dòlars per a ús presidencial ha suscitat també molts dubtes ètics i legals. La Constitució dels EUA prohibeix que funcionaris acceptin regals, emoluments o títols de governs estrangers sense el consentiment del Congrés, i alguns crítics han arribat a plantejar sospites de què es tracta d’un suborn encobert per tractar d’influir en la política del president amb aquest regal. Trump, però, argumenta que el regal no és per a ell, sinó per a la Força Aèria dels Estats Units, però també ha dit que un cop conclogui el seu mandat donarà l’aeronau a la Biblioteca Presidencial Trump. "Podria ser un estúpid i dir: 'No, no volem un avió gratis i caríssim'. Però em va semblar un gran gest", va declarar durant una conferència de premsa a la Casa Blanca.

Trump vol una solució als Air Force One

Trump fa anys que vol renovar l’actual Air Force One i, segons The New York Times, el regal de Qatar suposa una solució ràpida al problema dels avions presidencials, que són considerats avions vells (van transportar al president George H.W Bush fa 35 anys) i requereixen un manteniment exhaustiu i reparacions freqüents. Els Estats Units va signar en 2018, durant el primer mandat de Trump, un contracte per valor de 3.900 milions de dòlars amb Boeing per dos avions que s'utilitzarien com Air Force One, però una sèrie de retards van alentir els treballs molt més enllà del termini de lliurament de 2024, possiblement depassant el segon mandat de Trump. De fet, els problemes de la cadena de subministrament, la inflació i l'escassetat de mà d'obra han retardat el projecte fins a 2027 o fins i tot 2029, segons han reconegut funcionaris del govern i executius de Boeing, i Trump no ha amagat el seu malestar i ha criticat  l’empresa per no complir amb els seus compromisos, amenaçant d'adquirir avions d’altres proveïdors o buscar altres alternatives, com ha estat finalment acceptar l’avió que regala Qatar. De fet, segons assegura la cadena CNN citant quatre fonts coneixedores del cas, hauria estat l'administració Trump qui va contactar primer amb Qatar per comprar el Boeing 747 que serviria temporalment com a Air Force One, contradient la versió oferida pel mateix Trump segons la qual va ser l'emirat del Golf qui va oferir l'avió com a "regal".

Com és el ‘Palau volador’ de Qatar?

Dissenyat específicament per Alberto Pinto i construït en 2012 per la família reial de Qatar, el Boeing 747-8 destaca per la seva opulència i sofisticació tecnològica, sent considerada una de les aeronaus més luxoses del món. Aquest model és una versió de l'avió comercial més llarg mai construït, amb una longitud de 76,4 metres i una envergadura de 68,5 metres. Equipat amb quatre motors General Electric GEnx-2B67, pot aconseguir una velocitat de creuer de Mach 0.855 (aproximadament 917 km/h) i té un abast de fins a 15.000 quilòmetres, la qual cosa li permet realitzar vols intercontinentals sense escales. Tot i que la versió comercial pot transportar fins a 467 passatgers, la versió de Qatar està adaptada per a un màxim de 89 passatgers i 14 tripulants, prioritzant el confort i la privacitat. 

L'interior va ser personalitzat per la signatura suïssa AMAC Aerospace, transformant-la en un autèntic “palau volador”, que és el sobrenom de l’avió qatarià. Compta amb tres salons, dos dormitoris, nou banys, cinc cuines, una oficina privada i seients de classe executiva per a desenes de passatgers. A més, disposa de diverses pantalles de gran grandària i una decoració extravagant, amb fustes nobles, panells i interiors d’alta gamma, al gust de la família del xeic qatarià Tamin bin Hamad Al Thani. Els seients són de cuir italià de primera qualitat, ergonòmics i totalment personalitzables, la suit presidencial té un llit king-size i els banys estan revestits amb marbre i accessoris banyats en or.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!