Corea del Sud ha iniciat una investigació perquè ha trobat el cos en descomposició d'una desertora de Corea del Nord. Aquest dimecres haurien trobat restes en un pis de Seül del que podria ser una dona d'uns 40 anys, originària del Nord. Segons destaca la CNN, que cita fonts de la policia i del Ministeri d'Unificació, va escapar a Corea del Sud l'any 2002.

Més tensions entre les dues Corees: Nord i Sud intercanvien trets a la frontera marítima

👤 Kim Jong-un fa un crit d'alerta: els míssils provats poden transportar armes nuclears

👤 Reapareix el líder nord-coreà Kim Jong-un: ha dirigit personalment el llançament de míssils
 

La dona no hauria pagat el lloguer durant diversos mesos, un fet que hauria aixecat sospites. Precisament per això, la Corporació de l'Habitatge i Comunitats de Seül, una empresa d'habitatge públic, va enviar treballadors al seu domicili. Aleshores va ser quan van trobar el seu cos.

Segons sembla, el seu cos estava severament descompost, en un estat "gairebé esquelètic", tal com hauria posat de manifest la policia. Suposadament, l'haurien trobat amb roba d'hivern, amb la qual cosa podria significar que fa gairebé un any que està morta. Més detalls, però, se sabran després de practicar-li l'autòpsia. 

Què se'n sap d'aquesta dona?

El Ministeri d'Unificació no l'ha nomenat, però ha destacat que les autoritats l'havien promocionat una vegada com a exemple d'una història reeixida de reassentament.

Del 2011 al 2017, la dona havia treballat com a consellera a la Fundació Hana de Corea, administrada pel ministeri, ajudant altres desertors a reassentar-se al Sud, ha indicat el ministeri.

Les autoritats de Corea del Sud monitoregen rutinàriament els desertors de Corea del Nord i brinden controls de benestar durant el seu procés de reassentament, però el 2019 la dona va demanar a la policia que no estengués els seus serveis de protecció, segons la policia de Seül. El Ministeri d'Unificació també ha exposat que la dona no estava a la seva pròpia llista de vigilància. La policia ha constatat que havia presentat una sol·licitud de recerca al Servei Nacional Forense.

Un funcionari del Ministeri d'Unificació, destaca la CNN, ha constatat que el cas és "molt trist" i ha afegit que el ministeri tornaria a examinar el sistema de gestió de crisi per als desertors nord-coreans i treballaria en àrees que necessitaven millores.

El Ministeri de Salut i Benestar de Corea del Sud havia advertit prèviament que hi havia "senyals d'una crisi (de benestar)", cosa que va portar les autoritats locals de Seül a iniciar la seva pròpia investigació.

Fa anys que els desertors entren a Corea del Sud en quantitats significatives, la majoria fugint primer a través de la llarga frontera de Corea del Nord amb la Xina.

 

Imatge principal: Pyongyang / Unsplash