Els conflictes no s'aturen. L'exèrcit de Corea del Sud ha disparat trets d'advertència a un vaixell nord-coreà abans de la sortida del sol. El Sud ha justificat els trets dient que el vaixell havia travessat la frontera marítima, en disputa. El Nord, però no s'ha quedat callat i s'hi ha tornat.

👤 Kim Jong-un fa un crit d'alerta: els míssils provats poden transportar armes nuclears

 

👤 Reapareix el líder nord-coreà Kim Jong-un: ha dirigit personalment el llançament de míssils

👤 On és el líder nord-coreà Kim Jong-un?
 

Un vaixell nord-coreà hauria travessat la línia marítima, però s'hauria retirat aviat després que el Sud hagués iniciat una ràfega de trets d'advertència, segons han dit els caps de personal conjunt de Corea del Sud i recull l'agència de notícies Yonhap. La versió del Nord, però és diferent. L'exèrcit de Pyongyang hauria destacat que un vaixell militar de Corea del Sud havia envaït la frontera uns minuts més tard i que, per tant, es van veure obligats a disparar deu ràfegues d'advertència als seus veïns del Sud.  

La frontera marítima es considera un punt crític i ha estat lloc de diversos enfrontaments entre les Corees al llarg dels anys. Les tensions, però, s'han disparat les últimes setmanes, amb el Nord realitzant diversos llançaments de míssils i bombardejos d'artilleria que han provocat a Corea del Sud i el Japó, i també han preocupat als seus aliats occidentals. 

Pyongyang tensa la corda

Pyongyang ha augmentat dràsticament els seus exercicis militars recentment quan Seül i Washington han advertit al líder nord-coreà, Kim Jong-un, està prop de fer el que seria la setena prova nuclear del seu país. 

L'intercanvi de trets d'advertència es produeix el mateix dia que la subsecretaria d'Estat dels EUA, Wendy Sherman, tindrà converses a tres bandes amb els aliats de Corea del Sud i el Japó a Tòquio, en una mostra d'unitat després de les proves d'armament que han tingut lloc les últimes setmanes. 

A principis d'aquest mes, Corea del Nord va disparar un míssil balístic de curt abast, va realitzar múltiples proves de bombardejos, artilleria i va fer volar avions de combat prop de la frontera amb el sud. 

Per la seva banda, Pyongyang ha descrit sempre de la mateixa manera aquests exercicis militars: simulacres "d'armes nuclears tàctiques". 

Quines implicacions tenen les proves de míssils de Corea del Nord?

Pyongyang no té tècnicament prohibit per l'ONU provar míssils de creuer, però tots els llançaments de míssils balístics violen les sancions i generalment estan marcats per Seül o Tòquio. 

Kim ha fet de l'adquisició d'armes nuclears tàctiques (armes més petites i lleugeres dissenyades per a ús al camp de batalla) una prioritat principal en un congrés clau del partit el gener de 2021, i aquest any va prometre desenvolupar les forces nuclears de Corea del Nord a la màxima velocitat possible.

 

Imatge principal: Kim Jong-un, durant la realització de les proves balístiques / Efe