El líder nord-coreà Kim Jong-un ha estat desaparegut gairebé un mes. Però després de setmanes de misteri, l'agència de notícies de Corea del Nord KCNA hauria publicat unes fotografies on es veia que el líder havia participat en el llançament de míssils dels últims dies. Ara, Kim Jong-un que hauria supervisat les operacions, hauria assegurat que les armes estaven equipades per transportar armes nuclears tàctiques i ja s'havien desplegat en algunes unitats de l'exèrcit. 

👤 Reapareix el líder nord-coreà Kim Jong-un: ha dirigit personalment el llançament de míssils

👤 On és el líder nord-coreà Kim Jong-un?
 

Pyongyang ha dut a terme recentment una sèrie de proves de míssils balístics, que ha descrit com exercicis nuclears tàctics que van simular la destrossa d'aeroports i instal·lacions militars a Corea del Sud. Els analistes han advertit que el règim aïllat hauria completat els preparatius per una altra prova nuclear. 

Com funcionen els míssils de creuer?

Els míssils de creuer, que viatgen a les altituds molt més baixes que els míssils balístics. Això és molt significatiu perquè vol dir que els fa més difícil de detectar i interceptar, van viatjar a 2.000 quilòmetres per sobre el nivell del mar el dimecres abans d'arribar fins als seus objectius, segons hauria destacat l'agència de notícies Korean Central. 

Kim ha expressat una "gran satisfacció" amb les proves per millorar l'eficiència de combat dels míssils de creuer, que KCNA va dir dijous que ja han estat "desplegats a les unitats de l'Exèrcit Popular de Corea per a l'operació d'armes nuclears tàctiques". En aquest sentit, el líder nord-coreà ha verbalitzat que les forces de combat nuclear del país estaven “totalment preparades per a una guerra real” i va dir que les proves eren una altra advertència per als enemics del país.

Corea del Nord ha de "continuar expandint l'esfera operativa de les forces armades estratègiques nuclears per dissuadir qualsevol crisi militar crucial i crisi de guerra", ha detallat l'informe. "Kim Jong-un va emfatitzar que hem de concentrar tots els esforços en el desenvolupament interminable i accelerat de les forces armades nacionals de combat nuclear", ha declarat.

Quines implicacions tenen les proves de míssils de Corea del Nord?

Pyongyang no té tècnicament prohibit per l'ONU provar míssils de creuer, però tots els llançaments de míssils balístics violen les sancions i generalment estan marcats per Seül o Tòquio. Tampoc va avisar de la prova de dimecres.

Kim ha fet de l'adquisició d'armes nuclears tàctiques (armes més petites i lleugeres dissenyades per a ús al camp de batalla) una prioritat principal en un congrés clau del partit el gener de 2021, i aquest any va prometre desenvolupar les forces nuclears de Corea del Nord a la màxima velocitat possible.

"L'última prova vol dir que el Nord està operant capacitat nuclear tàctica en míssils de creuer, que són més difícils de detectar per al seu vol a baixa altitud", ha comentat a l'AFP Hong Min, de l'Institut Coreà per a la Unificació Nacional.

 

Imatge principal: el líder nord-coreà Kim Jong-un, acompanyat d'estudiants / Efe