Corea del Nord ha demostrat capacitat per dur a terme atacs amb armes nuclears tàctiques. Així ho ha exposat el seu líder, Kim Jong-un, que ha reaparegut, i ha afegit que l'exèrcit estava "completament llest per atacar i destruir objectius en qualsevol moment i des de qualsevol lloc".

On és el líder nord-coreà Kim Jong-un?

Kim, que va dir el mes passat que la transformació de Corea del Nord en una potència nuclear era "irreversible", ha dit que els simulacres eren "una advertència òbvia i una demostració clara" per als enemics del país. 

kim jong un corea nord efe (2)
El líder nord-coreà, Kim Jong-un, durant les maniobres i llançament de míssils / Efe

La capacitat dels míssils de Corea del Nord

Els míssils nuclears tàctics de curt abast no podrien arribar fins als Estats Units, però sí fins al Japó o Corea del Sud. En un informe publicat dilluns, l'agència estatal de notícies hauria dit que Kim ha ordenat els llançaments de prova en resposta els simulacres navals a gran escala de les forces sud-coreanes i dels EUA.

Tòquio i Washington van reprendre els exercicis, incloent-hi el desplegament del portaavions de propulsió nuclear dels EUA, en aigües de Corea del Sud. Una mesura que no va fer gens de gràcia al Nord, perquè els exercicis van ser considerats com un assaig per a una invasió. 

La resposta de Corea del Nord va ser ràpida. Davant d'aquests moviments, el país va "decidir organitzar exercicis militars sota simulació de guerra real", explicava la KCNA.

Reapareix Kim Jong-un

Les unitats de l'exèrcit involucrades en "l'operació d'armes nuclears tàctiques van realitzar exercicis militars del 25 de setembre al 9 d'octubre per verificar i avaluar la capacitat de dissuasió de guerra i contraatac nuclear del país", segons l'informe. I a més, es confirmaria que el líder nord-coreà hauria dirigit personalment els exercicis. 

Les fotografies oficials haurien mostrat Kim en tots els llançaments de míssils i exercicis, donant ordres i fent-se fotos amb els soldats. 

Kim ha presidit també les millores en desenvolupament nuclear de míssils tot i els anys de sancions de l'ONU i es va convertir en una cosa clau al congrés del partit el gener del 2021. El mes passat, Corea del Nord va revisar les lleis nuclears per permetre-li fer atacs nuclears preventius, fins i tot en resposta a atacs convencionals. 

Kim va dirigir els exercicis de les unitats d'operacions tàctiques nuclears del país durant les últimes dues setmanes, que van involucrar míssils balístics, segons ha dit la mateixa agència.

Armes nuclears tàctiques

Funcionaris sud-coreans i nord-americans diuen que hi ha senyals que Corea del Nord aviat podria detonar un nou dispositiu nuclear en túnels subterranis al seu lloc de prova nuclear Punggye-ri, que es va tancar oficialment el 2018.

 

Imatge principal: el líder nord-coreà,  Kim Jong-un, durant els llançaments dels míssils / Efe