Sense notícies de Kim Jong-un. El líder nord-coreà no apareix en públic des de fa 24 dies, segons l'anàlisi de NK News, el període que ha estat absent més temps durant aquest últim any. La seva absència es produeix quan l'exèrcit ha iniciat una nova ronda de proves de míssils la setmana passada i quan la propaganda estatal, segons destaca el mateix portal, s'hauria convertit en la millor opció per fer front a l'escassetat alimentària. 

Les autoritats han recuperat les restriccions per fer front al coronavirus. En aquest sentit, la mascareta s'ha convertit en un indispensable per al dia a dia dels nord-coreans. I és que Kim ja va avisar que tornarien les restriccions durant els períodes de grip estacional i coronavirus, a l'octubre i novembre. El mateix portal destaca que és possible que en Kim desaparegui amb l'arribada dels virus. 

Malgrat el context actual, s'espera que Kim assisteixi a un congrés important del partit de Corea programat per celebrar el 77è aniversari de la seva fundació. Això serà el 10 d'octubre i les expectatives són altes. Per commemorar els aniversaris, el 2018 va visitar uns teatres, el 2019 va ensenyar al món míssils nuclears, el 2020 va celebrar una desfilada militar i l'any 2021 una exposició d'armes. Es desconeix encara com se celebrarà enguany aquest aniversari. 

Però l'anàlisi que ha fet el portal NK demostra un augment d'activitats en les últimes setmanes a les sales d'exposicions que van acollir les armes l'any passat. Un fet que suggereix que Kim podria presentar-se en societat en un esdeveniment semblant al de l'any passat. Pyongyang, segons les imatges per satèl·lit a les que fa referència aquest mitjà, no sembla estar organitzant cap desfilada militar. 

Tot i això, les especulacions són múltiples. El portal constata que podria desplaçar-se fins al nord-est del país per obrir una granja perquè havia estat programada per acabar-se el dia 10 d'octubre. Podria ser una casualitat. Ara bé, les imatges semblen indicar que les obres no estan on haurien d'estar. Però que s'hauria posat pressa i fortes pressions perquè s'acabessin el dia 10.

Les absències de Kim

El mes de juliol passat, Kim va estar 19 dies absent. Però és que l'any passat, d'octubre a novembre de l'any passat, va desaparèixer durant 35 dies, el període més llarg en set anys. La seva última aparició en mitjans estatals va ser el 10 de setembre en un reportatge fotogràfic que va fer-se al costat dels treballadors de la salut.

El portal estableix connexions entre les absències de Kim amb malalties o problemes de salut. Així mateix, destaca que el maig del 2021, quan va tornar a aparèixer després d'un temps, havia perdut una quantitat significativa de pes. Però, de nou, només són suposicions. 

El Servei Nacional d'Intel·ligència de Corea del Sud, però, ja hauria exposat que ara per ara no sembla que Kim s'enfronti a problemes seriosos de salut. Es creu que potser ha assistit a proves de míssils, però tot plegat és una incògnita. Apareixerà abans del dia 10 d'octubre?

 

Imatge principal: el líder nord-coreà, Kim Jong Un, en una fotografia d'arxiu / Europa Press