Queden dos dies per les eleccions de la Comunitat Madrid del 4-M, uns comicis que van ser convocats de forma avançada davant l'amenaça d'una possible moció de censura al PP; uns comicis marcats per la pandèmia de la Covid; i, segons ha alertat el diari de Munic (Alemanya) Süddeutsche, uns comicis que poden tenir un gran impacte en tota la política espanyola. 

"Madrid, la ciutat de la llibertat"

L'article publicat pel mitjà es titula "La història del petit poble indomable" i comença així: "Madrid, la ciutat de la llibertat. Una metròpoli en la qual tothom pot viure com vulgui, també i sobretot durant una pandèmia mundial".

En les últimes setmanes, les poc restrictives mesures, en comparació en les aplicades a altres comunitats autònomes, de l'actual presidenta Isabel Díaz Ayuso, han tingut un gran ressò als mitjans espanyols. En conseqüència, la Comunitat "s’ha construït una dubtosa reputació per combatre les pandèmies".

I és que, mentre la presidenta presumia de "mantenir gimnasos, botigues i restaurants" oberts, "Madrid va patir més morts per Covid que qualsevol altra regió d’Espanya". "L'ús de les unitats de cures intensives amb pacients amb coronavirus és encara del 45%. Això no perjudica la popularitat d’Ayuso", afegeix el text. 

I en aquest inèdit context, unes eleccions. Unes eleccions en què "les enquestes més recents preveuen que els conservadors de Madrid obtindran el millor resultat en deu anys", que es quedarà lluny, però, del "desitjat projecte" d'Ayuso de governar en solitari. Tanmateix, la seva investidura no perillaria, ja ha deixat clar que pactarà amb l'extrema dreta de Vox.

La proliferació del populisme

L'article continua parlant de la també candidata del PP d'aquesta manera: "Amb els seus missatges populistes va dirigir la regió amb els seus 6,6 milions d’habitants a una campanya electoral d’extrems". 

Segons les declaracions del politòleg Fernando Vallespín, professor de la Universitat Autònoma de Madrid, que recullen al mitjà, "Ayuso sap utilitzar la polarització per si mateixa". Aquest fet ha quedat demostrat aquests dies, tal com assenyalen els alemanys, amb el "caràcter profètic" que va tenir la frase que va dir en l'inici de la campanya, "Si et diuen feixista, ja saps que ho estàs fent bé".

Tot això, se suma a "la falta de distància d'Ayuso respecte a l'extrema dreta", tot i les amenaces rebudes per diversos partits polítics. 

Punt d'inflexió per l'esquerra i la dreta

Tot plegat, fa que el diari presenti la següent predicció: "Les eleccions autonòmiques a Madrid podrien anunciar un punt d'inflexió tant per l'esquerra com per la dreta. Ayuso, almenys, ja va indicar que aquesta elecció és només el començament per a ella: El canvi de rumb a Espanya comença a Madrid".  

Es parla d'un cap de llista del PSOE, Ángel Gabilondo, que s'ha postulat com l'opció per a “derrotar l’odi”. Tanmateix, si no aconsegueix una forta representació al parlament madrileny, el fracàs de l'estratègia del govern de Pedro Sánchez per desbancar la dreta -que va iniciar amb l'intent de moció a Múrcia- quedarà evidenciat. Si Ayuso obté una aclaparadora victòria, quedarà palesa la falta de legitimitat a les autonomies del partit que comanda l'executiu central. 

D'altra banda, Süddeutsche fa referència a un cap de Podemos, Pablo Iglesias, el futur del qual pot ser "segellat" per la candidata de Más Madrid, Mónica García. En aquest cas, l'actual líder dels morats hauria passat de ser vicepresident del govern espanyol, a formar part de l'oposició en un partit de representació minoritària a la comunitat de Madrid. 

I, mentrestant, Ayuso va guanyant cada cop més força, de forma que es podria arribar a postular com a possible substituta del president del PP, Pablo Casado

D'això tracten els comicis del 4 de maig. El conflicte no només pren com escenari l'autonomia, sinó tot l'Estat espanyol

 

 

Imatge principal, Isabel Díaz Ayuso / EFE