El Servei de Salut d'Extremadura ha informat del primer cas detectat de la variant índia de la Covid-19 al territori. La persona infectada prové de Madrid i va arribar a Extremadura entre els dies 19 i 20 d'abril, segons han revelat des de l'executiu regional en una nota de premsa. 

Aquesta persona, que actualment roman aïllada "en tot moment" al seu domicili familiar, va començar a patir els símptomes el passat 19 d'abril després d'haver assistit a un màster internacional a la capital espanyola, el qual va ser suspès el dia 16 en detectar un altre cas actiu

Un portaveu de la conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha declarat que "monitoritzarem els assistents al curs, tot i que la informació ens ha arribat ahir dia 1 de maig a la nit i la majoria dels assistents són de fora d'Espanya, inclòs el primer cas detectat, que ja ha tornat al seu país".

Els contactes estrets, amb resultats negatius

L'endemà, el dia 20, es va realitzar la PCR que va confirmar el contagi. Afortunadament, els símptomes són lleus i tots els contactes estrets han obtingut un resultat negatiu en les proves d'antígens. 

Per aquest motiu, es va seqüenciar la mostra obtinguda el dia 20 i, ahir dissabte, es va obtenir la confirmació per part de laboratori de microbiologia de Badajoz que el cas és de la variant índia.

Continuen els estudis per confirmar el cas 

Les autoritats sanitàries extremenyes han posat en coneixement l'activitat en la qual es va desenvolupar el contacte de la persona, així com els noms de la resta de participants amb els quals va compartir espai.

A més, aquest dilluns, 3 de maig, s'enviarà la mostra al Centre Nacional de Microbiologia a Majadahonda (Madrid), per tal d'obtenir  la segona i definitiva confirmació.

Per motius de seguretat, tot i que els professionals que han atès el contagiat està vacunat, es realitzarà una PCR a tot l'equip per tancar el cas, atès que es tracta d'una variant amb "poca evidència d'estar coberta per la vacuna".

El cas prové de Madrid

Divendres passat, el viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-19 de la Comunitat de Madrid, Antonio Zapatero, va manifestar, en la roda de premsa setmanal sobre la situació epidemiològica i assistencial, la seva "gran preocupació" per la soca índia, malgrat no haver-se detectat cap cas a la regió.

Zapatero va advertir que, encara que no es coneixen els efectes de la nova variant, sí que se sap que dues de les seves mutacions confereixen major risc quant a la transmissibilitat i a una possible menor activitat neutralitzant d'anticossos per vacunes i sèrums de convalescents.

Així mateix, va considerar que les probabilitats de detectar un cas de la variant índia a Madrid "són altes, perquè segueixen arribant viatgers procedents de l'Índia a l'aeroport de Barajas", i va criticar que "la quarantena fixada pel govern Espanyol després d'una carta del conseller", Enrique Ruiz Escudero, en què demanava restriccions per a viatgers procedents de l'Índia, "no entrès en vigor fins al dissabte 1 de mai

Tres casos a Vigo

Aquest no ha estat el primer cas confirmat de la variant índia a l'Estat espanyol. Ahir mateix, el Servei de Microbiologia de l'Hospital Álvaro Cunqueiro de Vigo va confirmar aquesta soca en tres dels cinc membres contagiats de la tripulació del vaixell Prometheus Leader, que està atracat a Vigo.

Segons va informar el Servei Gallec de Salut (Sergas), el brot està controlat i els dos mariners hospitalitzats al centre Vithas Fátima de Vigo estan estables.

 

Imatge principal, cribratge per detectar casos de Covid / Europa Press