El Tribunal Suprem de Rússia ha complert les seves amenaces i ha prohibit el moviment LGTBIQ+ en el país en considerar-ho una "organització extremista", a conseqüència queda prohibida qualsevol activitat del moviment en territori rus. El jutge del Sumprem, Oleg Nefédov, ha dictaminat a favor de la reclamació que va presentar fa dues setmanes el Ministeri de Justícia, perquè denuncien que el moviment viola les lleis que penalitzen l'extremisme i l'odi social i religiós. La decisió serà d'efecte immediat, i per tant prohibeix la propaganda, la publicitat, generar interès i animar a integrar les files del moviment LGBTIQ+. Tanmateix, la mesura no "afecta el dret dels ciutadans a la vida privada", ja que l'homosexualitat va deixar de ser un delicte a Rússia el 1993. 

"Tendències extremistes"

La vista s'ha fet a porta tancada i només amb la presència de representants del Ministeri de Justícia. Malgrat que els activistes LGTBIQ+ van crear in extremis l'organització Moviment Internacional Civil LGTB—que no existia fins al moment—no han estat convidats a la vista. El Ministeri de Justícia va denunciar que s'havien detectat "tendències extremistes", que inclouen "la incitació a l'odi social i religiós", en les activitats del moviment. 

Diverses organitzacions de drets humans russes es van dirigir ahir al Suprem per evitar que es decretés el moviment LGTBIQ+ com a extremista, al·legant que "és impossible" considerar un moviment cívic a una sèrie persones que pertanyen a un grup social o estan units per qualitats personals concretes.  "Això seria tan absurd com, per exemple, dir moviment social a tots els pensionistes o a la gent que pertany a una particular ètnia", van assenyalar. A més, van acusar l'Estat de voler "controlar les creences" dels russos, al mateix temps que inculquen "els valors familiars 'tradicionals', suposadament incompatibles amb les activitats d'aquest moviment". "També es contradirà amb les clàusules de la Constitució que estableixen que Rússia és un Estat laic", van insistir. Els activistes van advertir que els organitzadors del moviment podrien ser condemnats a 10 anys de presó, a més de la persecució de qualsevol dels seus integrants.

Creuada de Rússia amb el moviment LGTBIQ+

La persecució de Rússia contra el moviment LGTBIQ+ no és nova. El novembre del 2022, la Duma va aprovar una llei que prohibia totalment la propaganda LGBTBIQ+ la pedofília i el canvi de sexe. El juliol d'enguany, va prohibir les operacions quirúrgiques de canvi de sexe, una decisió que va provocar una gran alarma entre la comunitat transsexual. El president de la Duma, Viacheslav Volodin, va afirmar que era una decisió que "protegeix els nostres ciutadans, nens". A més, va afegir "aquest és el camí que condueix a la degeneració de la nació. Per a nosaltres, això és inacceptable". 

El viceministre de Justícia, André Luguínov, va assegurar davant l'ONU que a Rússia no hi ha discriminació ni persecució de la comunitat homosexual, i va considerar que la prohibició de les manifestacions públiques d'aquest col·lectiu respon als valors morals del país. La reforma constitucional de 2020 va introduir el concepte que el matrimoni és una unió entre un home i una dona, després que Putin assegurés que, mentre sigui president, a Rússia no hi haurà matrimoni homosexual.