Rússia vol prohibir el moviment LGTBIQ+ per "extremista". Ha sigut el Ministeri de Justícia qui ha demanat aquest dimecres prohibir al país les activitats del Moviment Internacional Cívic LGBT, en considerar-lo una organització extremista. Segons un comunicat, el ministeri ja s'ha dirigit als tribunals perquè el prohibeixin en virtut de la norma sobre la lluita contra activitats extremistes aprovada el juliol del 2022. I és que les autoritats han assegurat que han detectat en aquesta organització "tendències extremistes", cosa que inclou "la incitació a l'odi social i religiós". La vista judicial sobre la prohibició tindrà lloc el pròxim 30 de novembre en el Tribunal Suprem.

Fa un any, la Duma va aprovar una llei que prohibeix totalment la propaganda LGBTIQ+, la pedofília i el canvi de sexe. Així, al juny va prohibir les operacions quirúrgiques de canvi de sexe i va provocar una gran alarma entre la comunitat transsexual. Abans, la reforma constitucional del 2022 va introduir el concepte que el matrimoni és una unió entre un home i una dona, després que Vladímir Putin assegurés que a Rússia no hi hauria matrimoni homosexual mentre ell continués al poder. El Kremlin també ha aprovat per llei l'adopció de nens russos per parelles no tradicionals. Ara, el viceministre de Justícia, André Luguínov, ha gosat assegurar davant l'ONU que a Rússia no hi ha discriminació ni persecució de la comunitat homosexual i s'ha limitat a dir que la prohibició de manifestacions públiques de l'homosexualitat respon als valors morals del país.

Acusacions d'homofòbia contra Rússia

Malgrat el que digui Luguínov, la realitat és que al setembre el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar Rússia en dos casos per atacs i tortures a membres de la comunitat lesbiana, gai, bisexual, transgènere i intersexual. Per la seva banda, els activistes homosexuals han acusat la justícia de no perseguir els casos de violència o discriminació contra les minories sexuals, tot i que l'homosexualitat va deixar de ser un crim al país el 1993. L'abril del 2017, el diari Novaya Gazeta va revelar que desenes d'homes van ser segrestats, torturats i assassinats a la república de Txetxènia per la seva orientació homosexual. A més, l'ONU ha acusat el Kremlin d'aprovar lleis que promouen l'homofòbia.

D'altra banda, els països de la Unió Europea han començat aquest divendres a debatre el dotzè paquet de sancions contra Rússia. Però no per l'homofòbia institucionalitzada, sinó per la invasió d'Ucraïna. En aquesta ocasió, les sancions inclouran més persones a la llista negra, un nou topall del preu del petroli rus i mesures contra els diamants russos. És la primera vegada que els diamants s'inclouen a una proposta de sancions, tot i que la UE estudia sancionar-los des de l'inici de l'agressió russa. La proposta va ser presentada dimecres per la Comissió Europea i l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, i ara la tractaran els ambaixadors comunitaris.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!