La justícia russa ha condemnat aquest dimarts a dos anys i sis mesos de presó per desprestigiar l'exèrcit al rus Oleg Orlov, líder de Memorial, organització de drets humans que va rebre el Nobel de la Pau 2022.

"El tribunal ha determinat la culpabilitat d'Orlov i ha dictat una pena de dos anys i sis mesos (...) en una colònia penitenciària de règim general", ha afirmat el jutge al tribunal.

La condemna d'Oleg Orlov

Tot just conèixer-se la sentència, els agents de l'ordre encaputxats han emmanillat Orlov, de 70 anys, i l'han introduït en una cel·la a la mateixa sala del Tribunal Golovinski de Moscou. L'activista va ser condemnat per un article en què va titllar l'actual règim polític de "totalitari i feixista", cosa que, a la vista del que ha passat els últims mesos, inclosa la recent mort a la presó de l'opositor Aleksei Navalni, no era exagerat, segons les seves paraules, "ni gens ni mica".

➕ Nobel de la Pau 2022: "Quan guanyem aquesta guerra, voldrà dir que Putin i Lukaixenko han caigut"
 

➕ Polivanova, activista russa: “Hi ha paral·lelismes entre l’URSS i la Rússia actual”
 

L'11 d'octubre passat Orlov, que també es va manifestar a la plaça Roja contra la guerra a Ucraïna, va ser multat amb 150.000 rubles (1.383 euros) per aquest mateix cas, però la Fiscalia va recórrer la sentència en acusar Orlov d'"albergar odi ideològic i polític" contra Rússia, i després el Tribunal Urbà de Moscou va ordenar repetir el judici. Aleshores, la jutgessa va tenir en compte com a atenuant, entre altres coses, l'edat de l'acusat i la seva trajectòria com a activista durant els últims 30 anys. A més, també va ser acusat en aquesta ocasió d'animadversió contra els principis morals tradicionals i també contra els valors patriòtics que professa el Kremlin. "Ens acusen de desprestigi, sense explicar de què es tracta i en què es diferencia de la crítica legítima. Ens acusen de difondre intencionadament informació falsa sense molestar-se a demostrar la seva falsedat", va dir Orlov.

Orlov es va sentir identificat amb el personatge de la novel·la El procés de Franz Kafka, ja que ell tampoc no entén per què i de què l'acusen. "L'Estat al nostre país novament controla no només la vida social, política i econòmica, sinó que aspira al total control de la cultura, el pensament científic i envaeix la vida privada. Es converteix en absolut", ha dit. Més d'una desena de diplomàtics occidentals, inclosos representants dels Estats Units i la Unió Europea a la capital russa, van assistir dimarts a la vista, segons va informar Memorial a Telegram.

Durant el procés, Orlov s'ha negat a reconèixer la seva culpa i ha renunciat a la presència de testimonis en la seva defensa, adduint que els podia comportar un risc, ja que ell va ser catalogat a principis de febrer com a agent estranger. La decisió va coincidir amb el novè aniversari de l'assassinat a prop del Kremlin del dirigent opositor i exviceprimer ministre rus, Borís Nemtsov. Els tribunals van incoar al març el cas penal contra Orlov per l'article titulat "Volien feixisme, ja el tenen" publicat a la premsa francesa i penjat el novembre del 2022 a Facebook. "La guerra sagnant declarada pel règim de Putin a Ucraïna, no només significa l'assassinat massiu de persones, sinó la destrucció de la infraestructura, l'economia i els béns culturals d'aquest país extraordinari", deia l'article. El desembre de 2021, els tribunals russos van liquidar tant Memorial Internacional com el Centre de Drets Humans Memorial per crear una "imatge falsa de l'URSS com a Estat terrorista", i després l'organització va rebre un any després a Oslo el Nobel de la Pau.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!