El bielorús Ales Bialiatski, l'organització russa Memorial i la ucraïnesa Center for Civil Liberties rebran el Premi Nobel de la Pau 2022 "per criticar el poder" i "denunciar crims contra la humanitat", ha anunciat aquest divendres el Comitè Nobel noruec, amb seu a Oslo.

Qui és Ales Bialiatski?

Ales Bialiatski va ser un dels iniciadors del moviment democràtic que va sorgir a Bielorússia a mitjans dels anys vuitanta i ha dedicat la seva vida a promoure la democràcia i el desenvolupament pacífic al seu país d'origen. Va fundar l'organització Viasna (primavera), el 1996. Viasna es va convertir en una organització de drets humans de base àmplia que documentava i protestava contra l'ús de la tortura per part de les autoritats contra els presos polítics.

Les autoritats governamentals han intentat repetidament silenciar Ales Bialiatski. Des del 2020, continua detingut sense judici. Malgrat les tremendes dificultats personals, el senyor Bialiatski no ha cedit ni un centímetre en la seva lluita pels drets humans i la democràcia a Bielorússia.

Què és l'organització russa Memorial i a què es dedica?

L'organització russa Memorial va ser establerta l'any 1987 per activistes dels drets humans de l'antiga Unió Soviètica que volien assegurar-se que les víctimes de l'opressió del règim comunista no s'oblidarien mai. Memorial es basa en la noció que constata que enfrontar-se als crims passats és essencial per prevenir-ne de nous. L'organització també ha estat al capdavant dels esforços per combatre el militarisme i promoure els drets humans i el govern basat en l'estat de dret.

Durant les guerres txetxenes, Memorial, va reunir i verificar informació sobre els abusos i crims de guerra perpetrats a la població per les forces russes i prorusses. El 2009, la cap de la sucursal de Memorial a Txetxènia, Natalia Estemirova, va ser assassinada a causa d'aquest treball.

Fa només unes setmanes, ElNacional.cat va entrevistar l'activista russa Alxandra Polivanova de l'organització, que explicava per què era important la tasca de l'organització i també els possibles paral·lelismes entre l'URSS i la Rússia actual.

Què fa l'organització ucraïnesa Center for Civil Liberties?

L'organització ucraïnesa Center for Civil Liberties va ser fundada amb el propòsit de promoure els drets humans i la democràcia a Ucraïna. Ha pres una posició per enfortir la societat civil ucraïnesa i pressionar les autoritats perquè facin d'Ucraïna una democràcia plena.

Després de la invasió russa d'Ucraïna el febrer de 2022, el centre s'ha compromès a esforços per identificar i documentar els crims de guerra russos contra la població ucraïnesa. Per al Comitè, l'organització està jugant un paper pioner en la responsabilitat dels culpables dels seus crims.