El dia 1 de gener del 2015 es va crear la Unió Econòmica Eurasiàtica (EAEU), tot i que es va començar a confeccionar uns anys abans. Concretament, el 2012, posteriorment el tractat d'Astana, que van firmar Rússia, Kazakhstan i Bielorússia el maig del 2014. Els membres de la Unió Econòmica Eurasiàtica són Rússia, el Kazakhstan, Bielorússia, Armènia i el Kirguizistan, tot i que aquests dos últims s'hi van afegir més tard. Tant el Tadjikistan com Síria estan en negociacions per acabar entrant tard o d'hora i Turkmenistan, Moldàvia i l'Uzbekistan són possibles candidats. Pel que sembla, també haurien demanat entrar a l'EAEU Transnístria, Donetsk i Lugansk, Abkhàzia i Ossètia del Sud. 

El lector pot pensar que l'EAEU i la Unió Europea podrien tenir coses en comú. De fet, la creació d'aquesta unió buscava competir amb la mateixa UE. De fet, després de la guerra freda i la desintegració de l'URSS l'any 1991, Rússia i les repúbliques de l'Àsia Central van fer reformes econòmiques i van crear la Comunitat d'Estats Independents. L'aleshores president del Kazakhstan Nursultan Nazarbàiev va suggerir la idea de crear una mena de bloc regional econòmic a la Universitat Estatal de Moscou. La intenció era fer créixer les econòmiques, però la idea va ser molt ben rebuda perquè es veia com quelcom que podia plantar cara a la UE.

No hi ha moneda comuna, com l'euro, malgrat que s'ha anat proposant repetidament. Durant la dècada del 2010, la Comissió Econòmica Eurasiàtica va redactar unes propostes per reactivar l'altyn cap al 2025 com a projecte de moneda única i comuna. Però sembla que podria haver quedat en stand by. On té punts a favor, i força, és en l'energia. L'any 2012 va produir aproximadament el 20,7% del gas natural del món, el 14,6% de petroli i gas natural condensat. 

Però, com governa i quins òrgans té?

L'estructura és molt semblant a la de la UE. Hi ha un consell, una comissió i un tribunal. La intenció era que tingués un parlament, de fet, la idea es va considerar l'any 2012, tanmateix, finalment la idea va decaure. El president rus, Vladímir Putin, hauria defensat la creació d'un parlament. El que sí que té és un pressupost, com no podria ser d'una altra manera. Segons un article del portal Belta News, una agència de notícies de Bielorússia, l'any 2015, hi havia un pressupost de 6.600 milions de rubles russos. D'aquest pressupost, uns 463 milions de rubles es van reservar per finançar la Comissió Econòmica Eurasiàtica. 

  • Consell Econòmic Suprem d'Euràsia: està compost pels caps d'estat dels estats membres i pren decisions importants per la Unió. Aprova pressupostos i la distribució de la contribució dels Estats membres. A més, també determina l'estratègia, direcció i perspectives d'integració i presa de decisions. 
  • Comissió Econòmica Eurasiàtica: es va establir com a òrgan rector supranacional i es va inspirar en la Comissió Europea, però amb seu a Moscou. L'òrgan supervisa les sucursals i òrgans consultius.
  • Consell: està compost pels viceprimers ministres dels Estats membres i supervisa els processos d'integració. També és responsable de la gestió general de la Comissió Eurasiàtica. 

I ara, què passa amb l'EAEU?

El govern rus ha anunciat que té intenció d'estendre la prohibició d'exportació de cereals i sucre a altres països fins a finals d'agost, una mesura que, com no podria ser d'una altra manera, ha provocat temor a l'escassetat d'aliments a la regió. Des de Rússia, s'ha justificat la decisió per la necessitat "de garantir la seguretat alimentària del país i ajudar a protegir el mercat intern en la situació actual". Això vol dir que tots els altres estats membres de l'EAEU es veuran privats de l'oportunitat d'importar blat, sègol, ordi i blat de moro de Rússia fins a aquesta data designada. Els funcionaris de Moscou insisteixen que Rússia actualment té existències de cereals per sobre de les seves necessitats, però que la prohibició actual s'ha instaurat per evitar la reexportació de cultius a tercers països. De fet, des de Rússia s'ha enviat un altre missatge que és que "els països de l'EAEU ja han comprat les quantitats que necessiten, lliures d'impostes, durant la temporada actual". El portal Eurasianet constata que s'han fet crides des de l'EAEU per tancar portes amb Occident, però la Unió no és prou forta per ajudar a Rússia de manera significativa. Els països del Caucas, tot i no ser membres de la mateixa EAEU també és possible que experimentin dificultats. Geòrgia, per exemple, no ha tingut relacions diplomàtiques amb Rússia des del 2008, tot i que el turisme rus els anava bé. Abkhàzia i Ossètia del Sud en depenen des de fa anys de les ajudes del Kremlin, que podrien ara quedar paralitzades. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant el macro míting de fa un parell de setmanes a Moscou / Efe