Els països caucàsics estan començant a sentir els efectes de les sancions occidentals cap a Rússia després que el 24 de febrer comencés la invasió a Ucraïna. Els països de l'Àsia Central ja estan començant a patir les conseqüències d'aquestes sancions i de les respostes provinents del Kremlin, que ja ha decidit aturar les exportacions fins a nova ordre. 

Geòrgia

Tbilissi no ha tingut relacions diplomàtiques amb Moscou des que el país va viure la seva pròpia guerra amb Rússia l'any 2008 i posterior reconeixement per part del Kremlin d'Abkhàzia i Ossètia del Sud com a territoris independents. Però Geòrgia continua exposada perquè els turistes russos són els millors visitants. De fet, el Consell Mundial de Viatges i Turisme calcula que el turisme suposa el 10% de les feines que es generen al país. Pel que fa al comerç, l'any passat el 55% de les exportacions de vi de Geòrgia es van vendre a Rússia, tal com recull el portal Eurasianet

I de fet, Moscou ja ha fet servir aquesta 'informació' per escanyar i pressionar el país quan ho ha cregut oportú. Va prohibir el vi i l'aigua mineral de Geòrgia entre 2006 i 2013, i va imposar l'any 2019 un embargament turístic al país quan no estava content per les protestes contra Rússia, recull el mateix portal. Ara, amb la caiguda del ruble rus serà molt més difícil visitar el país i més costós, així com comprar i adquirir productes georgians. La preocupació per aquesta caiguda ja ha començat a perjudicar el país, perquè la moneda local, el lari, ha perdut un 7% del seu valor respecte al dòlar. 

Abkhàzia i Ossètia del Sud

Depenien, fins ara, de les ajudes del Kremlin i ja abans de la guerra van veure com aquests subsidis eren cada vegada més irrisoris. Des del Ministeri d'Economia ja es va advertir fa només uns dies que aquestes ajudes encara es podrien reduir més. Fet que podria comportar un escanyament de tots dos territoris encara més important. A més, podrien patir una crisi elèctrica que per superar necessitarien l'ajuda de Rússia. Per tant, no es preveu una bona època per cap d'aquests dos territoris.

erevan armenia unsplash

Erevan, capital d'Armènia / Unsplash

Armènia

Segons el mateix portal Eurasianet en un altre article, aquest és el país que podria patir pitjors conseqüències derivades de la crisi que podria viure Rússia per les sancions. I és que Armènia és membre de la Unió Econòmica Eurasiàtica (EAEU) liderada per la mateixa Rússia. El mateix portal destaca que s'han fet crides des de l'EAEU per tancar portes amb Occident, però la Unió no és prou forta per ajudar a Rússia de manera significativa. Tanmateix, no només això, Moscou ha suspès l'exportació exterior, fins i tot als membres de l'EAEU, fins a nova ordre, és a dir, fins a l'estiu. Però, ja es veurà si cal allargar-ho. El pa està garantit, tot i que sembla que en l'últim mes ja hauria pujat un 20%. I encara hi ha més. La publicació constata que el dram armeni ja ha patit una caiguda significativa i ja ha caigut un 8% davant del dòlar. A més, també s'estan quedant enrere les remeses provinents de Rússia a mesura que cau també el ruble i la caiguda d'ingressos provinents de Rússia. Erevan podria tenir un salvavides que són les mines d'or i coure, però Rússia hi ha invertit fort en aquestes mines, per tant, la cosa podria quedar en stand by.

Alt Karabakh

Evidentment, el que passi a Armènia també acabarà esquitxant l'Alt Karabakh. Aquest territori, tal com ressalta el mateix portal, no té una economia prou forta per tenir autonomia i en conseqüència, depèn d'Erevan. Però, és clar, està rodejada per Azerbaidjan, des de la guerra del 2020. 

baku armenia unsplash

Bakú, capital de l'Azerbaidjan / Unsplash

Azerbaidjan

Tal vegada el petroli d'Azerbaidjan, en podria sortir guanyador, no obstant això, s'ha d'agafar amb moltes pinces. El portal destaca que Bakú voldria augmentar els subministraments de gas per ajudar a Europa a abandonar el gas rus, tot i que les empreses russes també hi tenen presència i Moscou s'havia intentat acostar recentment. Malgrat les entrades i sortides, sembla que la indústria  de manera independent. 

Els països més afectats per les sancions a Rússia i viceversa

En els últims dies, ja s'han vist algunes de les conseqüències d'aquests primers moviments. Primers, perquè és possible que en vinguin més. En aquest context, els països de l'Àsia Central estan preocupats per la suspensió d'exportacions de gra i sucre per part de Rússia. El govern rus ha anunciat que té intenció d'estendre la prohibició d'exportació de cereals i sucre a altres països fins a finals d'agost, una mesura que, com no podria ser d'una altra manera, ha provocat por i temor a l'escassetat d'aliments a la regió. Des de Rússia s'ha justificat la decisió per la necessitat "de garantir la seguretat alimentària del país i ajudar a protegir el mercat intern en la situació actual"

Això vol dir que tots els altres estats membres de la Unió Econòmica Eurasiàtica (EAEU), on hi ha Armènia, Bielorússia, Kazakhstan i Kirguizistan, es veuran privats de l'oportunitat d'importar blat, sègol, ordi i blat de moro de Rússia fins a aquesta data designada. 

 

Imatge principal: la capital de Geòrgia, Tbilissi / Unsplash