Noves propostes de Brussel·les per fer front a la guerra d'Ucraïna, més de dos mesos després de la invasió russa del territori. Aquesta ha entrat en una nova dimensió amb l'atac rus sobre l'acereria de Mariúpol, on queden els últims resistents ucraïnesos d'aquesta important ciutat portuària en la qual Putin ha anat centrant els seus esforços des que va començar la guerra. Ara, la Comissió Europea proposa tallar el petroli rus, un dels temes que ha generat més discussió entre els estats membre, en un període de sis mesos i castigar els autors de la massacre de Butxa. En aquesta ciutat ucraïnesa propera a Kíiv es van descobrir centenars de cadàvers mutilats i torturats després que els russos abandonessin la zona i s'ha convertit en un símbol de la guerra. La xifra oficial de víctimes d'aquesta ciutat són 1.002 i el president Volodímir Zelenski parla de genocidi.

"Sabem qui són i haurà de retre comptes"

L'encarregada de comunicar la proposta ha estat la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, davant del Paralment Europeu. "Avui presentem el sisè paquet de sancions. En primer lloc, farem una llista amb oficials d'alt rang i altres persones que van cometre crims de guerra a Butxa i que són responsables del setge inhumà de la ciutat de Mariúpol. Això envia un altre senyal important a tots els perpetradors de la guerra del Kremlin: sabem qui són i haurà de retre comptes". Així s'ha pronunciat Von der Leyen a Estrasburg.

Aquestes mesures restrictives se sumen a aquelles contra 680 individus i 53 entitats russes relacionades amb la invasió d'Ucraïna que la UE aplica des de finals de febrer, en els quals s'inclou el president rus, Vladimir Putin, al seu ministre d'Exteriors, Serguéi Lavrov; i a un nombrós grup d'oligarques propers al Kremlin. Els sancionats sota aquest règim tenen prohibit viatjar a territori europeu i tenen congelats els seus actius a la Unió; també es prohibeix que ciutadans o entitats europeus posin fons a la seva disposició. Es tracta de la primera vegada que la UE sanciona específicament els involucrats en les matances de civils a Ucraïna.

Vet progressiu al petroli rus

D'altra banda, aquest sisè paquet de sancions contra Rússia també inclou per primera vegada un vet progressiu a les compres de petroli rus, encara que preveu que s'apliqui de manera progressiva i amb excepcions per a Hongria i Eslovàquia. "Proposem una prohibició del rus petroli. Serà una prohibició total d'importació de tot el petroli rus, per mar i per oleoducte, cru i refinament", ha detallat la presidenta de la Comissió.

A falta que l'organisme publiqui els detalls de la proposta de sancions, que han de ser aprovades per unanimitat pels vint-i-set estats membres de la Unió Europea, fonts europees de l'Executiu van indicar que Hongria i Eslovàquia, que no tenen sortida al mar i són totalment dependents en el cru rus, podrien disposar de més temps.