Les coses han canviat en les posicions d'Alemanya respecte al petroli rus. Aquest dilluns al matí, el govern alemany ha evidenciat el seu canvi de rumb i ha mostrat el seu total suport a un embargament del petroli rus per seguir pressionant el govern de Vladímir Putin després de la invasió d'Ucraïna del passat 24 de febrer. Concretament, ha estat la ministra d'Exteriors, Annalena Baerbock, qui ha evidenciat aquesta posició en una entrevista a la televisió alemanya ARD assegurant que Berlín està "preparat" per fer front a no tenir petroli rus durant diversos anys. 

En aquesta línia, la ministra ha explicat que els nous contractes firmats per Alemanya sobre el subministrament de petroli han reduït de manera significativa la dependència de Rússia. De fet, Baerbock ha assegurat que el consum de petroli rus ha passat del 35% al 12% en qüestió de poques setmanes. Tot i el canvi de posició d'Alemanya el ministre d'Economia del país, Robert Habeck, ha avisat que de moment no comportarà res perquè encara no hi ha un acord sobre aquest assumpte en el si de la Unió Europea a causa que "altres països no estan encara preparats" per poder deixar de dependre de Rússia en matèria energètica.

Sobre les conseqüències d'embargar el petroli a Rússia, Habeck ha reconegut, efectivament hi hauria un impacte sobre Alemanya que es traduiria en pujades de preus, al mateix temps que podria implicar dèficits temporals de petroli, encara que en cap cas implicaria que Alemanya caigués en una "crisi petroliera".

Reunió a Brussel·les

Davant de la complicada situació energètica que viu Europa, aquest dilluns hi haurà una important reunió a Brussel·les. Es reuniran tots els ministres d'Energia de la Unió Europea per a abordar la situació energètica en el mercat comunitari després que la companyia de gas estatal russa, Gazprom, decidís tallar el subministrament a Polònia i Bulgària la setmana passada davant la negativa de tots dos països de pagar el gas en rubles. En aquest context, el ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dimitro Kuleba, va demanar el diumenge a l'Alt Representant de la UE per a Política Exterior i Seguretat Comuna, Josep Borrell, que el pròxim paquet de sancions contra Rússia inclogui un embargament del petroli.

Ara bé, la reunió, tret que hi hagi una sorpresa majúscula, la UE no podrà prendre cap decisió al respecte, ja que el govern hongarès ja ha anunciat avui que mantindrà la seva oposició a què la UE embargui les importacions de petroli i gas rus. "Hongria no ha retirat el seu veto. De fet, la postura d'Hongria sobre les sancions al petroli i el gas rus segueix igual: no les secundem", ha assegurat via Twitter, Zoltán Kóvacs, secretari d'Estat de Comunicacions Internacionals hongarès. Amb aquest tweet, Kóvacs ha negat així una informació publicada per la ràdio alemanya ZDF que indicava que països com Àustria, Hongria i Eslovàquia estaven  disposats a retirar el seu veto a l'embargament del petroli rus. 

Cal recordar que Hongria compra a Rússia el 85% del gas i el 65% del petroli que consumeix, i en aquesta línia, el ministre hongarès de Governació, Gergely Gulyás, ja va demanar aquest diumenge a la UE que no aprovi sancions que afectin el gas i al petroli russos, ja que, en cas de fer-ho, Hongria només tindria accés a aquestes fonts d'energia a preus molt elevats.