ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Per primer cop des que va començar la guerra, el president dels Estats Units, Joe Biden ha emprat la paraula "genocidi" per descriure el que està passant a Ucraïna, culpabilitzant directament a Vladímir Putin de portar-lo a terme. En una roda de premsa que no tenia res a veure amb el conflicte, ja que el president nord-americà parlava dels esforços de la seva administració per intentar frenar l'augment de preus als Estats Units en productes com la benzina, Biden ha elevat el to contra Putin com no ho havia fet ningú des que va començar la invasió a finals de febrer. "Estic fent tot el que puc amb ordres executives per reduir el preu i fer front a aquesta pujada provocada per Putin", ha dit el president en un acte a l'estat d'Iowa, on l'agricultura és un dels principals sectors econòmics. "El pressupost de les famílies, la seva habilitat per omplir els dipòsits... res d'això hauria de dependre d'un si un dictador declara la guerra i comet un genocidi a l'altra punta del món", ha afegit en referència a Putin i la guerra d'Ucraïna. 

Durant les últimes setmanes, Biden s'havia referit a Putin com a carnisser o dictador en repetides ocasions, però havia defugit de considerar-lo responsable d'un genocidi. La setmana passada mateix, quan se li va preguntar si els cadàvers que s'havien descobert a Butxa (després s'han trobat ciutats amb un panorama similar) després que els soldats russos abandonessin la zona, eren el resultat d'un genocidi, ho va negar: "No, crec que és un crim de guerra", va dir llavors. Cal tenir en compte que dins del govern dels EUA hi ha un procés burocràtic per determinar si s'està cometent un genocidi a un país. Les paraules de Biden suggereixen que aquest procediment podria haver acabat. Per exemple, el mes passat, el Departament d'Estat va concloure que les tropes russes havien comès crims de guerra a Ucraïna.

Agraïment de Zelenski

Qui sí que s'havia referit en repetides ocasions a Putin com a genocida ha estat Volodímir Zelenski. Fins ara, estava sol en aquesta condemna, però ara se li ha sumat també Joe Biden. Per això, el president ucraïnès ha celebrat a les xarxes que el seu homòleg nord-americà hagi elevat el to i hagi adoptat també el seu discurs. "Paraules encertades d'un veritable líder, Joe Biden. Dir les coses pel seu nom és essencial per lluitar contra els dolents. Estem agraïts per l'assistència que ens han proveït fins ara, i necessitem urgentment més armes per evitar futures atrocitats russes", va escriure ahir a Twitter Zelenski, després d'escoltar Biden. 

zelensky mensaje biden twitter

Tuit de Zelenski dirigit a Joe Biden 

En canvi, Emmanuel Macron, que es troba immers en la seva campanya per la segona volta de les eleccions presidencials franceses contra Marine Le Pen, ha rebutjat en les últimes hores parlar de "genocidi", ja que defensa que "no és útil per a la pau". Així, ha considerat que una "escalda verbal" no contribueix al objectiu d'aturar la guerra, però ha seguit insistit en la idea que l'exèrcit rus ha comès crims de guerra d'ençà que va començar la seva invasió. "Rússia ha desencadenat de forma unilateral una guerra brutalíssima. Està establert que l'Exèrcit rus ha comès crims de guerra. Ara s'ha de trobar el responsable i anar a la justícia, que és el que estem fent en cooperació amb els ucraïnesos", ha defensat el president francès en una entrevista.