ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Després de cinc dies, l'evacuació de la planta d'Azovstal ha conclòs. L'ONU ha confirmat que aquest dimarts s'han evacuat 101 persones de l'acereria de Mariúpol abans de "l'atac final" de Rússia. A més d'aquest centenar de persones, les Nacions Unides també han rescatat 58 civils que es trobaven en el districte de Mànhuix (als afores de la ciutat). Un cop ha finalitzat l'operació de rescat, les tropes russes han reprès l'atac sobre la fàbrica d'acer de la ciutat portuària amb aviació i artilleria.

La planta siderúrgica pateix un setge des de diverses setmanes per part de l'exèrcit rus i les milícies de l'autoproclamada república popular de Donetsk, de manera que s'ha convertit en un focus de resistència numantina que fins i tot va portar al president rus, Vladímir Putin, a abandonar l'atac per evitar baixes. Però davant la manca d'avenços en alguns sectors del front i replegaments en altres, el comandament rus ha apostat per la captura d'Azovstal com el principal trofeu a exhibir a la celebració del Dia de la Victòria sobre l'Alemanya nazi el pròxim dia 9 de maig.

L'operació més complicada

L'ONU va confirmar diumenge passat l'operació per evacuar un primer grup de cent civils a l'acereria de Mariúpol, tot i que va començar divendres. S'ha tractat d'una delicada operació per a l'èxit de la qual ha sigut imprescindible l'acord entre Rússia i Ucraïna amb la mediació de Nacions Unides, després de molts fracassos i en el que Kíiv ha definit com l'operació més difícil des que va començar la guerra fa més de dos mesos. Els primers civils evacuats de la fàbrica d'acer han arribat aquest dimarts a Zaporíjia, ciutat a poc més de 200 quilòmetres de l'assetjada urbs portuària, que ja està preparada per rebre i atendre els refugiats que han passat a prop de dos mesos amagats dels bombardejos.

Els autobusos han arribat escoltats per l'ONU i la Creu Roja, amb dones, nens i avis en el seu interior. Els diferents agents complicats han coincidit en el fet que ha estat una de les operacions més complicades de la guerra: la sortida ha estat difícil i el viatge s'ha allargat més del previst per culpa dels punts de control i els territoris de combat, motiu pel qual van haver de dormir en el camí. Quan arriben, tècnics municipals comproven la seva identitat i els fotografien. Després de les comprovacions, se'ls permet accedir a la carpa instal·lada en el centre de recepció de refugiats, on poden menjar, prendre un cafè, recollir roba i joguines... Acnur té preparades bosses amb menjar per entregar a cadascun d'ells.

Allargar l'evacuació

Les persones desplaçades arriben esgotades, amb incertesa i tristesa. En el cas de les persones evacuades de l'acereria d'Azovstal, la situació pot ser encara més terrible: surten després de dos mesos sense veure la llum del sol. Si hi ha algun evacuat en una situació sanitària greu, se'l trasllada a l'hospital. Si no, són atesos en el centre sanitari d'urgències que s'ha instal·lat en una antiga cafeteria d'un centre comercial. A aquest centre de recepció de refugiats de Zaporíjia segueixen arribant centenars de persones que escapen de la zona del Donbass, incloses persones de Mariúpol que arriben amb els seus cotxes particulars arriscant les seves vides, als quals un trajecte de 220 quilòmetres els costa més de tretze hores.

És per això que el president de França, Emmanuel Macron, ha demanat telefònicament a Putin que permeti seguir amb les evacuacions de civils de l'acereria d'Azovstal. Aquestes operacions han d'efectuar-se "en coordinació amb els agents humanitaris i deixant que els evacuats escullin la seva destinació, en conformitat amb el dret humanitari internacional". Per la seva banda, Putin s'ha limitat a manifestar que Rússia segueix oberta al diàleg amb Ucraïna i ha demanat que es posi punt final al subministrament d'armes a Kíiv. El president rus ha exposat a Macron la seva visió sobre les negociacions amb els representants ucraïnesos "posant l'accent que malgrat la inconseqüència i falta de disposició de Kíev a treballar seriosament, la part russa, com abans, està oberta al diàleg".