ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Manca d'avenços. El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha visitat aquest dimarts Rússia "com a missatger de la pau", però el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha rebutjat davant seu la necessitat de mediadors amb Ucraïna. "Parlar sobre mediadors en la fase actual, des del meu punt de vista, és prematur", ha dit Lavrov durant una roda de premsa conjunta. De fet, ha subratllat que la mateixa delegació ucraïnesa mai va arribar a plantejar aquesta possibilitat des que el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, oferís obrir negociacions.

Respecte de la possibilitat d'assolir un arranjament sobre la taula de negociacions, el ministre d'Exteriors ha assegurat: "Doncs sí, nosaltres estem a favor (...), si algú té alguna idea interessant, estarem disposats a escoltar-la". "Però com es va comportar la delegació ucraïnesa, en les negociacions, com es va comportar el president Zelenski... Per descomptat, és frustrant. Segons sembla, les negociacions no els interessen especialment", ha afegit. El cap de la diplomàcia russa ha recordat que Moscou encara està esperant la resposta de Kíiv a la proposta d'arranjament que va remetre "fa deu o dotze dies".

La creació d'un Grup de Contacte

Així mateix, ha acusat Occident de prosseguir la línia d'atipar Ucraïna amb "ingents quantitats" d'armament. "Si això continua, per descomptat, les negociacions difícilment obtindran algun resultat", ha advertit. Finalment, Lavrov ha tornat a insistir en el fet que l'objectiu de la campanya militar russa és "la protecció de la població civil", però Guterres no s'ha quedat callat i ha denunciat tant "la invasió" com "la violació de la integritat territorial" d'Ucraïna per part de l'exèrcit rus.

Per la seva banda, el secretari general de l'ONU ha suggerit la creació d'un Grup de Contacte amb Rússia i Ucraïna per garantir l'efectivitat dels corredors humanitaris a la zona de conflicte. "He proposat la creació d'un Grup de Contacte humanitari que uneixi l'ONU, Rússia i Ucraïna, per a la recerca de les possibilitats d'obrir corredors humanitaris segurs amb un alto el foc local per garantir que siguin realment efectius", ha afirmat durant la roda de premsa al costat del ministre d'Exteriors rus.

Salvar la gent de Mariúpol

Guterres ha reconegut l'existència "d'una crisi a Mariúpol, on centenars de milers de civils requereixen ajuda humanitària, molts necessiten ser evacuats". "L'ONU està disposada a mobilitzar la totalitat dels seus recursos humans i logístics per salvar la gent a Mariúpol", ha assegurat. A més, ha recomanat "coordinar el treball i els esforços de l'ONU, el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), Ucraïna i Rússia per garantir l'evacuació segura dels civils que vulguin sortir tant d'Azovstal com de la ciutat en la direcció que desitgin". "La meva agenda està vinculada exclusivament amb la salvació de vides i l'alleugeriment del patiment", ha indicat.

Tanmateix, ha constatat que "és totalment evident que existeixen dues posicions diferents sobre el que passa a Ucraïna". "Segons Rússia, es tracta d'una operació militar especial amb els objectius anunciats. Segons l'ONU i en correspondència a la resolució de l'Assemblea General, la invasió russa d'Ucraïna és una violació de la integritat territorial d'un país que contradiu els estatuts de l'ONU", ha assenyalat. És per això que "com més aviat arribi la pau, millor". "Aquest és l'interès d'Ucraïna, Rússia i de la resta del món", ha afegit. Llavors, Guterres ha assegurat que ha visitat Moscou "com a missatger de la pau" i ha assenyalat que el conflicte transcendeix d'Ucraïna, "ja que s'observen ecos en altres parts del món". "L'acceleració catastròfica dels preus d'aliments i combustibles que ja tenia lloc durant el transcurs de l'últim any, genera patiments considerables entre centenars de milions de les persones més vulnerables de tot el món", ha assenyalat.

Putin s'uneix a la conversa

El secretari general de l'ONU també s'ha reunit amb el president rus, Vladímir Putin. Hores abans de la trobada, Putin ha parlat per telèfon amb el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, qui ha proposat elevar el procés de pau d'Istanbul al nivell de líders per acollir en el seu país una cimera entre el mateix Putin i Zelenski. En aquesta conversa telefònica, el president rus ha expressat que ja no hi ha combats a "l'alliberada" ciutat de Mariúpol, en el sud-est d'Ucraïna, en abordar Ankara la complicada situació a l'estratègica urbs portuària del mar d'Azov. "La ciutat ha estat alliberada i no s'hi porten a terme accions de combat", ha indicat.

Tanmateix, Putin ha admès davant Guterres que la situació a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, brutalment assetjada durant setmanes per l'exèrcit rus, és tràgica. "Allà la situació és difícil i, potser, inclús tràgica", ha dit el president rus durant la reunió celebrada en el Kremlin. En aquest sentit, els militars que resideixen a la fàbrica d'acer d'Azovstal (a Mariúpol) han denunciat aquest dimarts que han patit un total de 35 atacs aeris russos en les últimes 24 hores.