Nous retrets del president Mexicà contra Espanya. Andrés Manuel López Obrador s'ha especialitzat en la crítica contra el govern espanyol i la monarquia des de la seva arribada al poder el 2018. A principis d'aquest any, el mandatari ja va proposar fer una pausa en les relacions entre ambdós països davant la negativa d'Espanya de demanar perdó per la conquesta del territori que actualment és Mèxic i el genocidi propiciat sobre la població nativa. Un refredament de les relacions que s'ha mantingut fins avui, malgrat la visita per part de cinc ministres espanyols al país americà aquest mateix dijous. La trobada no ha servit per acostar posicions, i López Obrador assegura que encara no hi ha "una actitud de respecte" des de l'altre costat de l'Atlàntic.

Un dels culpables de tot plegat és, precisament, el rei espanyol, Felip VI. "Li vaig enviar una carta respectuosa al cap de l'Estat, al rei d'Espanya, i ni tan sols ha tingut l'atenció de contestar-me", ha lamentat el president en roda de premsa, en al·lusió a la missiva enviada el març de 2019 i en què reclamava que el país europeu admetés la seva responsabilitat històrica en el dolor que van patir els pobles indígenes. En aquest sentit, ha assenyalat que el Papa Francesc, per contra, sí que li contesta totes les cartes que li ha enviat, encara que no coincideixin en la qüestió debatuda.

Si Espanya vol obrir una etapa en les relacions amb Mèxic, i superar així l'escull actual, López Obrador ja ha explicat què ha de passar: cal un "gest d'humilitat" de la part espanyola en què es reconegui "l'extermini, la repressió i els assassinats als pobles originaris". Ara per ara, no sembla que ni el govern espanyol ni la monarquia estiguin disposats a fer el pas. Un pas que, de fet, es queda curt amb el que podria arribar a exigir Mèxic. "No els hi demanem que ens tornin tot allò que van emportar-se", ha llançat López Obrador, carregant també contra aquells que rebutgen les peticions de disculpes i que asseguren que el país americà hauria d'agrair que vinguessin a "civilitzar-los".

Miquel Iceta, un dels cinc ministres

Les crítiques han arribat aquest divendres, tan sols l'endemà de la celebració a la capital mexicana de la XIII Comissió Binacional en la qual van participar cinc ministres espanyols, entre els quals hi havia el de Cultura, Miquel Iceta. També van ser-hi José Manuel Albares, Reyes Maroto, Pilar Alegría i Joan Subirats. La trobada entre les delegacions espanyoles i mexicanes va produir-se malgrat la "pausa" en les relacions bilaterals, això sí, amb l'autorització del president López Obrador.