El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, intenta atrapar Occident a una guerra total a l'Orient Pròxim que tindria conseqüències incalculables per a la regió i el món. Així ho ha afirmat el màxim diplomàtic de l'Iran del Regne Unit, en una primera entrevista després que Teheran llancés un atac sense precedents amb míssils i drons contra Israel durant el cap de setmana. Seyed Mehdi Hosseini Matin també ha advertit que si Israel cometia "un altre error" de posar en marxa un nou atac contra l'Iran, hi hauria una altra resposta més forta i sense advertència, com sí que va produir-se el passat cap de setmana. 

La salva de més de 300 drons i míssils —gairebé tots van ser interceptats per Israel i els seus aliats o no van assolir els seus objectius— es va produir en represàlia per un atac aeri de l'1 d'abril contra el consolat iranià a Damasc, Síria, que va matar diversos membres de la Guàrdia Revolucionària. Oficials de la Guàrdia Revolucionària. El màxim general d'Israel, el tinent general Herzi Halevi, ha dit que el país respondria, però encara no és clar quina forma prendrà.

“La resposta al pròxim error dels sionistes no trigarà 12 dies. Es decidirà tan aviat com vegem què ha fet el règim hostil. Serà immediat i sense avís previ. Serà més fort i més sever”, ha destacat Matin i recull el The Guardian. Així, ha descartat que l'Iran ataqués centres civils o construís una arma nuclear, tot i que ha exposat que l'Iran sabia que Israel era un estat nuclear no declarat.

Noves sancions contra l'Iran

Tant els Estats Units com la UE han assenyalat noves sancions contra l'Iran pel seu atac a Israel, mentre que els líders occidentals també han instat Israel a actuar amb moderació davant l'escalada. 

Per altra banda, el gabinet de guerra d'Israel ha estat deliberant des de fa uns dies sobre com respondre al primer atac de l'Iran contra l'estat hebreu. Els 300 drons i míssils que es van llençar des de l'Iran van ser interceptats amb l'ajuda dels Estats Units, Regne Unit, França i Jordània. Els EUA ja han deixat clar que no donaran suport a una guerra. Malgrat tot, les coses estan tenses. S'espera en els pròxims dies que Israel faci algun pas. Ha de prendre alguna decisió per demostrar a l'Iran que, una demostració de forces com la de dissabte, no es pot quedar impune. Al mateix temps, però, Israel sap que si ataca, Teheran respondrà amb "més força". Per tant, totes les opcions que hi ha sobre la taula, tenen riscs considerables. 

Aquest dilluns, després de reunions i molts dubtes i ja entrada la nit, Israel ha dit que té decidida una resposta "enèrgica" a l'atac de l'IranDavant del dubte sobre què fer després de l'agressió iraniana, el cap de l'Estat Major de l'exèrcit israelià, Herzi Halevi, ha assegurat que hi haurà una "resposta". "Mirem endavant, considerant els nostres passos, i aquest llançament de tants míssils i drons cap al territori de l'estat d'Israel rebrà una resposta", ha afirmat, durant una visita a la base aèria de Nevatim (sud) —que va patir danys lleus durant l'atac. Però no hi ha més detalls al respecte.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!