L'Iran ha començat aquest dissabte tocant les 22.00 h l'atac sobre Israel que fa dies que les autoritats israelianes i estatunidenques preveien —com a resposta al bombardeig israelià sobre el consolat iranià a Damasc el passat 1 d'abril—, segons han informat la Casa Blanca, la Guàrdia Revolucionària iraniana i l'Exèrcit de l'Estat sionista, que ha emès un comunicat: "L'Iran ha llançat vehicles aeris no tripulats des del seu territori cap al territori de l'Estat d'Israel. Les FDI estan en alerta màxima i formen un panorama de la situació en tot moment. El sistema de defensa aèria està en alerta màxima, al mateix temps que els avions de la Força Aèria i els vaixells de l'Armada que tenen la missió de protegir els cels del país". Es tracta d'una acció militar amb centenars de drons carregats amb material explosiu que ja s'han albirat sobrevolant el territori de l'Orient Mitjà, concretament sobre l'Iraq, i que s'espera que arribin a Israel al voltant de les 2.00 h de la matinada.

El portaveu de l'exèrcit israelià, Daniel Hagari, ha instat la població civil a complir les instruccions del comandament militar i els anuncis oficials. També ha alertat que hi haurà problemes en els senyals GPS per l'ús per part de l'exèrcit d'aquests per interceptar els drons, alhora que ha recordat que les sirenes d'avís només se sentiran en cas que els drons traspassin l'espai aeri israelià. Paral·lelament, Jordània ha tancat el seu espai aeri i dos vols de l'aerolínia Fly Dubai amb destinació Israel han fet mitja volta i no aterraran. Per la seva part, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assegurat en una compareixença a la televisió nacional que durant les últimes setmanes Israel s'ha estat preparant per a l'atac iranià i que les defenses aèries estan desplegades: "Estem preparats per a qualsevol escenari, tant en atac com en defensa", ha assegurat.

D'aquesta forma es constata l'escalada crítica del conflicte a l'Orient Mitjà, després de mesos d'ofensiva d'Israel sobre la Franja de Gaza, com a resposta als atacs de Hamàs del 7 d'octubre del 2023, i un augment de les tensions i les hostilitats recurrents amb els països del seu entorn. El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, precisament havia anunciat aquest dissabte una bateria de mesures per incrementar la capacitat defensiva del país davant la possibilitat d'atac planificat per l'Iran: s'han suspès les classes presencials a tots els centres educatius i s'ha limitat el dret de reunió, prohibint les concentracions multitudinàries de més de mil persones en espais exteriors. Un límit que es redueix a cent persones en el cas de les àrees pròximes a Gaza i 30 en la "línia d'enfrontament".

Atac previst: resposta a l'atac d'Israel al consolat de l'Iran a Damasc

Israel i els Estats Units havien reiterat que esperaven un atac per part de l'Iran, com a resposta al bombardeig fa dues setmanes per part d'Israel del consolat iranià a Damasc, Síria, que va deixar 16 víctimes mortals, incloent-hi alts càrrecs de la Guàrdia Revolucionària, com els generals Mohamed Reza Zahedi i Mohamed Hadi Haj Rahimi i cinc oficials més. L'Iran ja va prometre en el moment dels fets una resposta "dura" de "càstig" contra Israel per la seva actuació "contra les lleis internacionals". Uns pocs dies després, el comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran, el general Hossein Salamí, va clamar que "el règim sionista serà soterrat a Gaza" i que "cap acció de cap enemic contra el sistema sagrat de la República Islàmica quedarà sense resposta".

 

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!