L'Iran ha llançat una ofensiva diplomàtica després de l'atac amb míssils contra Israel, amb converses amb almenys nou països, als quals ha transmès que l'objectiu de Teheran era dissuasiu i que respondran a noves agressions israelianes. "L'acció de l'Iran tenia com a objectiu dissuadir, castigar i advertir el règim sionista (Israel), i si aquest règim emprèn una nova acció, sens dubte rebrà una forta resposta", ha dit el ministre iranià d'Exteriors, Hosein Amir Abdolahian, al seu homòleg rus Serguei Lavrov. Un missatge semblant al que el cap de la diplomàcia iraniana va traslladar als seus homòlegs de Qatar, l'Índia, Malta, Egipte, l'Aràbia Saudita, Síria, Turquia i la Unió Europea durant les hores passades des de l'atac.

L'Iran va llançar dissabte a la nit dotzenes de drons i míssils contra Israel com a resposta a l'agressió a l'ambaixada a Síria l'1 d'abril, que va causar la mort de sis sirians i set membres de la Guàrdia Revolucionària, entre els quals el líder de la branca Forces Quds per a Síria i el Líban, el general de brigada Mohamed Reza Zahedi.

“En vista de la inacció de les Nacions Unides i del Consell de Seguretat a l'hora d'emetre una sola condemna d'aquesta acció (atac a l'ambaixada), la República Islàmica de l'Iran no va tenir cap més remei que prendre represàlies contra el règim sionista, cosa que considera legítima defensa,” ha destacat Abdolahian al cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. Abdolahian ha assegurat que s'ha reunit aquest diumenge amb els ambaixadors estrangers a Teheran.

A l'ONU, durant una sessió d'emergència del Consell de Seguretat sol·licitada per Israel, el representant iranià Amir Saeid Iravani no ha optat per un to bel·ligerant. En aquest sentit, ha posat de manifest que "no té intenció d'entrar en conflicte amb els Estats Units a la regió" i ha demostrat "compromís amb la pau, a més de contenció" després de comprovar-se la implicació dels EUA en la intercepció de drons i míssils iranians. Ara bé, si els Estats Units anés més enllà i iniciés una operació contra ciutadans o interessos iranians, "farem servir el nostre dret inherent a respondre de manera proporcionada", ha advertit. 

En espra del que faci Israel

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha demanat als membres que no intensifiquin més les tensions amb represàlies contra l'Iran. "És hora d'allunyar-se de l'abisme", ha destacat Guterres. "Ni la regió ni el món no es poden permetre més guerres". Els nervis per la resposta del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, són forts. Malgrat tenir respostes preparades per a un atac imminent. Israel ha refredat la possibilitat d'una represàlia imminent contra l'Iran. Sembla que Israel hauria cedit a les pressions dels Estats Units, que exigien contenció. Membres ultradretans del govern de coalició han demanat una resposta contundent de l'estat hebreu. Tot i això, ara per ara, els EUA han deixat clar que no donaran suport a una escalada del conflicte. Tanmateix, l'ambaixador d'Israel davant l'ONU, Gilad Erdan, ha destacat aquest mateix diumenge que el seu país es reserva el dret a les represàlies. Paral·lelament, durant la reunió, ha demanat sancions contra l'Iran per l'atac.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!