La tensió entre el govern d'Emmanuel Macron i els militars francesos va en augment. Si el passat mes d'abril era un grup de militars retirats els qui signaven una carta per advertir de la imminència d'una guerra civil, ara ho ha replicat un grup de joves en actiu d'aquest cos. La causa que hi veuen? El que ells consideren que és una invasió migratòria. La crisi política i econòmica; un problema enquistat que ja dura trenta anys amb els suburbis, coneguts com a banlieue, que han marcat les diferències de classes socials; i l'auge de la ultradreta amb Marine Le Pen, han afavorit aquest clima.

Una nova carta publicada a la revista ultraconservadora Valeurs actuelles i dirigida al president de la República francesa defensa com a col·lectiu militar, però de forma anònima, les paraules dels seus ja excompanys de fa unes setmanes: "A aquestes persones que van lluitar contra tots els enemics de França les heu menystingut, quan la seva única culpa és estimar el seu país i lamentar la seva visible caiguda". I, en la línia dels militars retirats adverteixen: "Vam veure amb els nostres propis ulls els barris perifèrics abandonats, l’allotjament de la delinqüència. Hem patit els intents d’instrumentalitzar diverses comunitats religioses que són objecte de sarcasme, menyspreu o fins i tot odi, i França no diu res".

I lamenten que l'Operació Sentinella, activada arran dels atemptats terroristes, amb el desencadenant de l'atac a la redacció de Charlie Hebdo l'any 2015, ha estat insuficient. Aquest dispositiu porta a terme missions contra el gihadisme en estreta coordinació amb el Ministeri de l'Interior i es va reforçar després dels tràgics atacs contra la sala Bataclan i altres establiments hostalers i terrasses de París. En total, es van desplegar 7.000 agents per controlar el terrorisme islàmic. "Perquè som apolítics en les nostres avaluacions de la situació, és una observació professional que oferim. I com aquest declivi l’hem vist en molts països en crisi i precedeix el col·lapse. Posteriorment, anuncia el caos i la violència i, contràriament al que afirmeu aquí o allà, aquest caos i aquesta violència no vindran d’un pronunciament militar sinó d’una insurrecció civil", adverteixen des d'aquesta carta.

Per acabar, apel·len directament al president Macron: "Si esclata una guerra civil, l'exèrcit mantindrà l'ordre del seu propi terreny perquè se li demanarà. La guerra civil s’està preparant a França i ho sap perfectament". I llancen un reclam: "Prengui mesures. Aquesta vegada no es tracta d’emocions personalitzades, fórmules ja preparades o cobertura mediàtica. No es tracta d’ampliar els vostres mandats ni de conquerir-ne d’altres. Es tracta de la supervivència del nostre país, del vostre país". I li recorden que en missions com a l'Afganistan, Mali o el Congo, han pogut experimentar "en la pròpia pell el que significa destruir l'islamisme" i ara, a aquest "no se li pot concedir" la terra francesa.

De moment, el govern francès no s'ha pronunciat, però ja va prometre aplicar mà dura amb sancions per l'anterior escrit. A més, el general François Lecointre, en una entrevista a Le Parisien va condemnar durament els signataris de la carta. Segons Lecointre, els càstigs seran més o menys importants segons la seva implicació i situació dins del cos, però en alguns casos podria comportar l'expulsió per vulnerar els principis de neutralitat. Unes sancions amb què el Ministeri d'Interior també s'ha mostrat d'acord. 

Les tensions entre govern i militars estan lluny de les relacions espanyoles entre el ministeri de Margarita Robles i les forces armades que, fins i tot incomplint normes com la vacunació, són premiats. El darrer cas el trobem amb el general Villarroya que es va inocular la de Pfizer quan no tocava i, posteriorment, més de 300 militars van fer el mateix.

Fotografia de portada: imatge de recurs de militars francesos.