El passat dijous, la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va indicar que la Unió Europea està oberta a eliminar les patents de les vacunes contra el coronavirus. Una possibilitat que, inicialment, va rebre el suport del president francès, Emmanuel Macron. Ara, però, ha fet marxa enrere i ha declarat que les patents "no són el problema" per accedir a les vacunes.

En arribar a la cimera de Porto, convocada per abordar la qüestió, Macron ha remarcat que el problema és la capacitat de producció i, en aquest sentit, veu "clau" fomentar "la transferència de la tecnologia" entre les farmacèutiques.

Merkel també s'hi oposa

Una opinió que contrasta amb la que va defensar ahir mateix, quan va assegurar que estava "totalment a favor" de la proposta del president dels Estats Units Joe Biden d'aixecar les patents. 

D'aquesta manera, se suma a la posició defensada per la cancellera alemanya Angela Merkel, la qual, des d'un principi, es va mostrar contrària a aquest alliberament utilitzant uns arguments similars als ara empleats per Macron. 

Espanya considera que l'excepció "no és suficient"

Mentrestant, des de l'executiu espanyol consideren que "l'exempció de les patents per si sola no és suficient per garantir l'accés als països en desenvolupament". Apunten que caldrà temps per aprovar-ho a l'Organització Mundial de Comerç (OMC), un termini que pot anar de sis mesos a un any, i a més cal que les farmacèutiques siguin flexibles per accelerar el procés.

"Cal reforçar la transferència de coneixement i tecnologia, augmentar la producció global de vacunes i la seva distribució per tot el planeta", apunten des de l'executiu de Pedro Sánchez.

Caiguda a la borsa

El simple debat sobre les patents ja ha tingut afectes al mercat. Aquest dijous, per segon dia consecutiu, alguns dels fabricants de vacunes van registrar pèrdues en borsa.

Les accions de Pfizer, BioNTech, Moderna, Novavax o Johnson & Johnson, que dimecres ja s'havien vist colpejades per la notícia, han iniciat la jornada borsària en vermell, arribant a registrar caigudes importants en alguns casos, tot i que al llarg del dia s'han recuperat relativament.

 

Imatge principal, el president de França Emmanuel Macron / ACN