El diputat de Bildu, Jon Iñarritu, no dona crèdit a la resposta que ha rebut del govern espanyol sobre els motius que han portat el ministeri de Defensa de Margarita Robles a premiar el general de l'Aire a la reserva Miguel Ángel Villarroya. Recordem, aquell que alliçonava durant mesos i de forma diària a tota la població espanyola quan sortia en roda de premsa conjuntament amb el director d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón, per oferir el recompte de dades de la Covid-19. Un Villarroya que, posteriorment, es va saltar els protocols de vacunació, va obtenir les dosis per immunitzar-se i la resposta des de Moncloa va ser premiar-lo amb més càrrecs institucionals.

jon inarritu eh bildu efeImatge de recurs de Jon Iñarritu / Font: EFE

Iñarritu llança un plantejament: "El govern defensa la destinació premiant a l'ex JEMAD que va dimitir per vacunar-se fora de torn. Premiarà a algun altre dels 370 comandaments militars vacunats que van fer el mateix?". Villarroya, després de la seva dimissió per l'escàndol de la vacunació, va ser nomenat membre de l'Assemblea del Reial i Militar Ordre de San Hermenegildo de l'Exèrcit de l'Aire i el van destinar a Washington com a nou conseller de Defensa a la Missió Observadora Permanent d'Espanya. Així doncs, la pregunta té lògica si aquest premi per saltar-se les normes pot ser un precedent per a la resta de militars que han violat la normativa de vacunació.

Jon Inarritu Villarroya TUIT

Tuit de Jon Iñarritu sobre el general Villarroya

"Experiència excel·lent"

La resposta de Sánchez no esclareix si els premiarà o no però reitera les seves lloances cap a Villarroya. En una carta emesa a través del Congrés dels Diputats, subratlla: "Aquest càrrec sempre s'ha confiat a militars amb una àmplia trajectòria i llocs de responsabilitat. El General de l'Aire Villarroya ha portat a terme la més alta responsabilitat dins les Forces Armades. Compta amb una experiència internacional excel·lent que, unida als seus coneixements i qualitats personals fan d'ell un candidat indubtablement idoni per ocupar el càrrec". 

Iñarritu però, continua preguntant-se com "no s'han emprès mesures sancionadores", "si hi ha algun fet que encara no s'hagi explicat sobre la vacunació irregular per part de l'ex JEMAD i els altres 370 membres" o bé si, en un futur proper, "es premiaran o condecoraran amb destinacions a ambaixades o organitzacions internacionals altres membres militars vacunats fora del seu torn". 

Darrerament, Villarroya ha tornat a incomplir les normes. El passat mes d'abril, es va saltar el curs per a agregats militars que han estat destinats a l'estranger, com és el seu cas. El curs per a agregats i consellers de Defensa que organitza el ministeri de Robles es troba ara en la seva XLII edició i hi assisteixen, de forma obligatòria, coronels, tinents coronels i comandants de l'Exèrcit de Terra i de l'Exèrcit de l'Aire i capitans de Fragata i capitans de vaixell de l'Armada que han estat destinats a l'estranger en ambaixades i organismes internacionals en països com Rússia, els Estats Units, França, l'Aràbia Saudita, l'Índia, Argentina i Algèria, entre altres. El curs té per objectiu formar els nous agregats militars i consellers de Defensa en assumptes d'interès per a la col·laboració en matèria militar amb altres països.

Carta Congres Govern Iñarritu

Resposta del govern espanyol en sessió parlamentària

Fotografia de portada: El general de l'Aire a la reserva Miguel Ángel Villarroya