Mentre molta gent s'acostuma al canvi d'hora, al Líban aquest no ha arribat a succeir. En una decisió d'última hora, el govern libanès ha decidit endarrerir l'inici del canvi a l'horari d'estiu un mes sencer. Per què?  Per evitar que el canvi coincideixi amb el Ramadà. Tot plegat ha encès els ànims entre les altres comunitats religioses del país, com la cristiana. 

⏰ Els efectes del canvi d'hora d'hivern sobre la salut: accidents, increment de pes i tristesa

La decisió precipitada ha dut a algunes institucions i espais a seguir les directrius de l'Executiu, mentre que altres s'hi han negat. És a dir, el Líban viu en dues franges horàries simultànies. De manera que molts libanesos han de coordinar els horaris d'escoles i treballs en diferents zones horàries. Tot plegat ha obert un encès debat de caràcter religiós, sent polítics i representants religiosos cristians els que principalment s'han oposat a la mesura. 

Un motiu ocult

Segons recull AFP, el passat dijous el govern del Líban va anunciar la modificació del canvi horari sense donar cap motiu. Tanmateix, aquest es va descobrir amb la filtració d'un vídeo d'una reunió del primer ministre en funcions, Najib Mikati, i el president del Parlament, Nabih Berri. En la gravació es veu com aquest darrer demana al primer ministre que endarrereixi el canvi d'horari per permetre que els musulmans trenquin el dejuni del Ramadà una hora abans.

En un primer moment Mikati es mostra reticent, malgrat reconèixer que és una proposta que ja li ha fet anteriorment. El primer ministre apunta que acceptar aquesta demanada comportaria problemes, per exemple amb els horaris dels vols, al que Berri replica: "Quina vols?". Alguns membres de l'Executiu ja s'han mostrat en contra de la decisió. El mateix ministre de Justícia, Henri Joury, ha titllat la mesura de "contrària al principi de legalitat". 

Les conseqüències de la nova política horària

Finalment, com va avançar el primer ministre, hi ha hagut confusió al país. Per exemple, la companyia aèria estatal, Middle East Airlines, va advertir que les sortides dels vols des de Beirut s'avançaven una hora. Per altra banda, les dues xarxes de telefonia mòbil van advertir a la seva clientela que desactivessin el canvi d'hora automàtic. 

Si bé els ens públics han seguit les instruccions del govern, molts ens privats han ignorat l'ordre de l'Executiu. Televisions, escoles o negocis segueixen el canvi d'horari tradicional causant molts problemes entre la ciutadania, ja que hi ha gent que es troba que ha de ser a dos llocs a l'hora perquè se superposen els dos horaris.  Fins i tot dins de la comunitat musulmana hi ha gent que rebutja la iniciativa en veure-la com una estratègia per distreure d'altres problemes del país.