Els 617.453 musulmans que viuen a Catalunya, segons les dades més recents disponibles de la Unió de Comunitats Islàmiques d'Espanya (UCIDE), comencen aquest dijous el Ramadà, el de l'any 1444 del calendari. A través d'un comunicat, la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT) i la Federació Consell Islàmic de Catalunya (FCIC) han felicitat tots els musulmans de la comunitat, del conjunt d'Espanya i de tot el món.

"Supliquem a l'Altíssim que ens ajudi a dejunar els seus dies i resar a les nits per aconseguir la satisfacció d'Al·là, i que regni la pau a tot el món", assenyala el comunicat. El Ramadà, que dura un mes i commemora l'inici de la revelació de l'Alcorà a Mahoma, és una festivitat de dejuni que té com a objectiu purificar l'ànima i enfortir la voluntat del musulmà, així com convidar-lo a la pregària i la reflexió. A més, el dejuni vol recordar als fidels la importància de la gratitud, la caritat i la generositat, que han d'intensificar durant aquesta festivitat.

Què no es pot fer durant el dia?

Els musulmans tenen prohibit durant el Ramadà prendre aliments, líquids, fumar o mantenir relacions sexuals des de la sortida del sol fins a l'ocàs. Tot i que tots els musulmans estan cridats al dejuni, no estan obligats a fer-ho les persones malaltes, les dones embarassades o amb la menstruació, els grans o els nens que encara no han arribat a la pubertat. Catalunya és la comunitat autònoma amb més musulmans de tot Espanya, seguida d'Andalusia (365.675) i de Madrid (309.469), segons les dades d'UCIDE.

Fraternitat entre religions

Aquest dimecres al matí, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha enviat un "missatge de fraternitat" davant l'inici del Ramadà, en què "conviden a resar els uns pels altres: els cristians pels musulmans i els musulmans pels cristians". El president de la Subcomissió Episcopal per a les Relacions interconfessionals i el Diàleg interreligiós, Francisco Conesa, i el director del secretariat, Rafael Vázquez, han signat un escrit titulat "Un cant unànime de lloança a Déu" dirigit a les comunitats de musulmans d'Espanya. El text recorda que aquest any el mes de Ramadà coincideix en el temps amb la celebració cristiana de la Quaresma i que al mes d'abril, les tres religions monoteistes "elevaran un cant unànime de lloança a Déu": els jueus per la seva celebració de Pasqua, els cristians per la resurrecció de Jesucrist i els musulmans per la fi del seu mes de Ramadà. 

"Un cant coral d'alegria que ressonarà esperançador al cor d'una humanitat que continua sent copejada per la guerra, per la crisi econòmica i la injustícia", subratlla el missatge de la CEE. Per això, els bisbes "conviden a resar els uns pels altres: els cristians pels musulmans i els musulmans pels cristians" amb la intenció de "redescobrir-nos com a germans en el nostre camí irreversible de fraternitat per la pau mundial i la convivència comuna".