Mesures dràstiques per desmarcar-se de la UE. El primer ministre britànic, Boris Johnson, es planteja dur a terme una consulta per reincorporar les unitats de mesura imperials al Regne Unit, com la lliura, l'unça, la pinta, les iardes o les milles. Així ho indiquen aquest diumenge mitjans locals recollits per Efe, que assenyalen que el líder tory farà l'anunci divendres que ve, aprofitant les celebracions pels 70 anys de regnat d'Elisabet II, el Jubileu de Platí, en un intent per eliminar els rastres de les regulacions comunitàries europees després del Brexit. Si bé alguns perceben aquesta iniciativa com un intent per a fer la pilota als votants partidaris Brexit de les circumscripcions tradicionalment laboristes, altres ho titllen de pèrdua de temps i el retorn a un sistema poc pràctic. Tot plegat en un moment en el qual l'executiu de Johnson encara no s'ha recuperat d'un reguitzell d'escàndols mediàtics, tensions irresoltes a Irlanda del Nord pel tractat del Brexit, un cost de la vida sense precedents, i uns comicis municipals en els quals el Partit Conservador es va estavellar.

Les mesures

Actualment, els comerciants estan legalment obligats a emprar les unitats mètriques, és a dir, els grams, quilograms o quilos, quan venen productes empaquetats o al pes a Anglaterra, Escòcia i Gal·les. Per exemple, amb el sistema mètric fem servir mil grams -o un quilo-, segons el sistema imperial tindríem catorze lliures en 1 'stone', i setze unces en cada lliura. El canal britànic Sky News recorda avui que en un document oficial datat el setembre passat, l'Oficina del Gabinet va prometre "revisar el veto de la Unió Europea sobre les vendes en unitats imperials i legislar quan sigui adient". Les unitats per mesurar i pesar de la UE es van introduir al Regne Unit el 2000, quan per llei es va obligar els comerciants a usar unitats mètriques per poder vendre al pes. Encara que continua sent legal fixar el preu dels productes segons el seu pes en lliures i unces, com passa amb la llet, la seva equivalència en grams i quilograms també ha de figurar obligatòriament en l'embalatge. La consulta que Johnson previsiblement anunciarà podria canviar aquestes estipulacions, i permetre als comerciants que puguin triar com fixar els preus en transacció amb productes frescos.

"Ximpleria" o "llibertat"

La mesura afronta crítiques fins i tot d'alguns diputats conservadors, com Alicia Kearns, que va titllar la iniciativa de "ximpleria". Kearns, diputada per Rutland i Melton, i una de la vintena de tories que ja ha admès públicament haver perdut la confiança en Johnson arran de l'escàndol sobre les festes del seu gabinet en plena pandèmia, el 'partygate', va afirmar en un tuit que "això no és una llibertat derivada del Brexit. Això és una ximpleria". Per a altres, com ara el ministre per a Irlanda del Nord,  Brandon Lewis, això "proporciona llibertat als ciutadans i negocis". "Em consta que hi ha sectors (...) que s'alegraran de tornar a aquestes mesures imperials", ha indicat Lewis al canal Sky News. "És una de les petites coses que podem fer després d'haver deixat la UE, hi ha altres coses més importants que podem fer i volem fer, però aquesta és una indicació que ara tenim la llibertat per prendre aquestes decisions nosaltres mateixos", ha afirmat.